Заточка «вілкулівців» у банці на 136 мільйонів

АМКУ дозволив мерії Кривого Рогу «заточити» продуктовий тендер на 136 млн під консерву саме в фігурній банці.

Департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради 19 березня за результатами тендеру замовив ТОВ «Фабрика смаку» продуктових наборів для видачі мешканцям міста на 136,15 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До листопада 2024 року в Кривий Ріг мають поставити 263 000 продуктових наборів по 518₴ Перелік продуктів наведено в таблиці наприкінці новини, але ціни складових невідомі.

Замовник вимагав, щоб консервована шинка зі свинини була у фігурній жерстяній банці: прямокутній, овальна або еліпсоїдній. ТОВ «Вербена» оскаржило цю вимогу в АМКУ як дискримінаційну і необґрунтовану. Скаржник заявив, що він є безпосереднім виробником шинки в круглих жерстяних банках. За його словами, вимога замовника щодо прямокутної, овальної або еліпсоїдної банки обмежує його можливість взяти участь у даній закупівлі.

Замовник відповів, що шинка – це продукт одним куском, який під час виймання з банки нібито має повністю зберігати первісну форму, щоб кінцевий споживач міг нарізати її скибочками. Інакше замовник вважає це втратою споживчих якостей консервованої шинки.

Перед складанням технічної документації замовник відкривав різні банки з шинкою різних виробників і визначив, що фігурні банки дозволяють дістати шинку цілим шматком непошкодженою, на відміну від круглих, які мають насічки по лінії відкриття (див відео, яке замовник завантажив у «Прозорро»). Як стверджує замовник, некруглі банки насічки по лінії відкриття не мають, що дає змогу дістати шинку непошкодженою.

«Механічне пошкодження шинки після відкриття банки та її деформація після висипання у посуд нівелює суть закупівлі Замовником шинки, яка має представляти собою саме цільний шматок з м’яса та спецій, що дозволяє споживачу нарізати її скибочками», – вказав замовник.

Скаржник наголошував, що шинка з круглої банки також буде одним куском і що взагалі закуповується консерви, а не сам м’ясний продукт окремо від пакування, а тому вимога документації, що товар має бути не пошкодженим, у будь-якому випадку буде виконана.

Крім того, замовник вимагав консервований печінковий паштет тільки в ламістерному пакуванні. Це алюмінієва банка з внутрішнім поліпропіленовим покриттям. «Вербена» заявила, що виробляє його в круглій жерстяній банці. Замовник відповів, що «головним в даному випадку є харчовий продукт» і що він «хоче купити не метал, а паштет».

За словами замовника, на ринку багато виробників та імпортерів даного товару. Крім того, він наголошував, що перед закупівлею опитав і врахував «побажання кінцевих споживачів продукції, які висловлювали свої вподобання або сумніви щодо кожного товару в наборі».

Комісія АМКУ вирішила, що скаржник «Вербена» не довів і документально не підтвердив необхідність внесення змін у тендерну документацію, а також не підтвердив неможливість виконання вказаних вимог і не довів, що вони порушують його права та законні інтереси.

Для участі також треба було принести гарантійні листи від виробників кожної складової набору із підтвердженням можливості поставки у необхідній кількості, якості, у встановлені строки та на умовах, що встановлені у тендерній документації. Вони мали включати назву учасника, назву предмету закупівлі та складової, номер тендеру. На це жалілась анонімна фірма, мовляв, у країні війна, і виробники відмовляються надавати гарантійні листи третім особам. Проте замовник відповів, що такі листи гарантують йому отримання достовірних даних про походження і відповідність запропонованого товару технічним вимогам, а також належного виконання умов постачання щодо якості, кількості та строків поставки товару.

Ще учасник повинен був надати фінансову звітність за 2022 рік та/або за останній звітній період 2023 року із чистим доходом не менше 100% очікуваної вартості закупівлі.

Очікувана вартість закупівлі становила 136,23 млн₴ «Фабрика смаку» знизила ціну на 0,1% і отримала замовлення без конкуренції, оскільки на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Закупівля проводилась у форматі, який дозволив завдяки заточці під один продукт стати постачальником низки інших стандартних продуктів по невідомій ціні. У переможця «Фабрика Смаку» зрештою був такий набір (ціна окремих складових не оприлюднена):

Найменування товару Фасування Виробник
Свинина тушкована ж/б, 340 г ТОВ «Фабрика Здорово»
Каша гречана зі свининою ж/б, 340 г ТОВ «Фабрика Здорово»
Шинка зі свинини «Італійська» ж/б фігурна, кришка-ключ, 340 г ТОВ «Фабрика Здорово»
Паштет печінковий Hapay! ламістер, 85 г ТОВ «Фабрика Здорово»
Горошок зелений консервований вищого сорту ж/б, 425 г ПП «Агроспецгосп+»
Молоко незбиране згущене з цукром 8,5% LoveLuka ж/б, 370 г ТОВ «ВП «Надія-В»
Чай чорний байховий в пакетиках вищого сорту Три слона пачка 25 пакетиків АТ «Мономах»
Олія соняшникова рафінована дезодорована Олейна пляшка з полімерних матеріалів, 782 г/0,850 л ПрАТ з ІІ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод»
Цукор білий кристалічний Пекар пакет 1 кг ТОВ «ПК «Зоря Поділля», фасувальник – ПП «Пекар»
Борошно пшеничне вищого сорту Вінницький млинар пакет 2 кг ТОВ «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2»

Шинка Zdorovo 340 г у неї була в прямокутній банці, а паштет Hapay! 85 г – у ламістері, як і хотів замовник. Їхнім виробником є чернігівське ТОВ «Фабрика Здорово» Юрія Богданова (торгові марки Zdorovo, PowerBANKa, Hapay!), яке само не ходить на торги з 2021 року.

Зауважимо, що на тестуванні в замовника була шинка Zdorovo (Україна) 340 г у прямокутній банці, Алан (Україна) 325 г у круглій банці, Tullip (Данія) 340 г у овальній банці та Maling (Китай) 340 г у прямокутній банці. Алан не відповідав його вимогам по вазі й формі банки, Zdorovo коштує 68 грн, а Tullip і Maling учетверо дорожче – 274 грн і 281₴ Тому останні дві, вірогідно, не пройшли б по очікуваній ціні. До того ж, данський і китайський виробники могли б відмовитись надавати дилеру гарантійні листи для поставки в Україну. Крім того, на українському ринку є PowerBanka 340 г тієї ж самої «Фабрики Здорово» по 69 грн і вчетверо дорожча Hame (Чехія) 340 г по 288₴ Так само із паштетом: технічним вимогам замовника по вазі у діапазоні 75-85 г і ламістерному пакуванню відповідали паштет Hapay! 85 г тієї ж самої «Фабрики Здорово» по 16 грн і Hame 75 г, який коштує вчетверо дорожче – 62₴

Одеська «Фабрика смаку» належить директору Ігорю Левінзону з Одеси і Тетяні Голубіній з Одещини. У медіа цю фірму пов’язували із колишнім нардепом Олександром Пресманом.

Усього з 2016 року вона отримала замовлень переважно на Одещині на суму 1,13 млрд₴