МОН опублікувало невтішну статистику щодо бакалаврів: випускники не готові, місць нема

Читать на русском

МОН оприлюднило невтішну статистику щодо бакалаврів: випускники не готові, місць нема

МОН оприлюднило невтішну статистику щодо бакалаврів: випускники не готові , місць нема

63% випускників закладів фахової передвищої освіти та 72% бакалаврів після закінчення вишу продовжують навчатися для здобуття наступного ступеня вищої освіти і не виходять на ринок праці. Це свідчить про недостатню готовність молодих фахівців до роботи та браку привабливих для них пропозицій робочих місць.

Про це стало відомо з результатів моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої і фахової передвищої освіти, які завершили навчання за державним або регіональним замовленням, яке оприлюднило Міністерство освіти та науки України на офіційному сайті. Там також зазначено, що близько 11% випускників спеціалістів та магістрів продовжили навчання, здобуваючи наступний освітній ступінь або нову спеціальність.

"Майже 72% бакалаврів продовжили освіту для здобуття другого ступеня вищої освіти. Цей показник перевищує європейські аналоги. Він свідчить про недостатню готовність бакалаврів випуску 2019 року до виходу на ринок праці, а також про недостатню пропозицію привабливих для молодих фахівців робочих місць", – йдеться у повідомленні.

Випускники не готові, місць нема. МОН оприлюднило невтішну статистику по бакалаврах qkxiqdxiqdeihrant

Водночас, високий рівень зайнятості залишається на напрямках медицини та педагогіки, що показує стабільний попит на фахівців цих сфер. Найбільш високими показники працевлаштування спостерігаються на лікарських спеціальностях. Зокрема лікувальна справа, стоматологія та педіатрія – 89,92%. А також підготовка фахівців для системи Міністерства внутрішніх справ – цивільний захист та пожежна безпека, правоохоронна діяльність – 78,33%.

На таких спеціальностях, як право, публічне управління та адміністрування, освіта, сільське господарство та ветеринарія, інженерія, біологія, природничі науки та математика, транспорт, економіка тощо показники коливаються від 40% до 60%.

Випускники не готові, місць нема. МОН оприлюднило невтішну статистику по бакалаврах

Найнижчі дані демонструють такі спеціальності, як інженерія програмного забезпечення й морський та внутрішній водний транспорт. Для фахівців таких спеціальностей характерна зайнятість за кордоном.

Випускники, дані яких брали для проведення моніторингу, завершили навчання за державним або регіональним замовленням і отримали диплом про вищу або фахову передвищу освіту в проміжку від 1 листопада 2018 до 30 жовтня 2019 року.