Майже 4,8 тисячі українців працювали в Польщі нелегально у 2023 році

Читать на русском

Майже 4,8 тисячі українців працювали в Польщі нелегально у 2023 році

Майже 4,8 тисячі українців працювали в Польщі нелегально у 2023 році

Дані Державної інспекції праці (PIP) свідчать про те, що у 2023 році майже 4800 українців нелегально працювали в Польщі. Переважна більшість порушень стосувалася людей, які працювали у будівельній сфері.

Відповідно до звіту Державної інспекції праці, кількість українців, незаконно працевлаштованих у Польщі, є значною і потребує вживання термінових заходів. Пропозиції, висунуті інспекцією, є вирішальними і спрямовані на ефективнішу протидію цьому факту.

В останні роки PIP зосередила увагу на ефективності контролю за законністю працевлаштування, а також на покращенні доступу до інформації про правила роботи та працевлаштування іноземців. Одним із ключових спрощень, які були запроваджені, є повідомлення громадян України про початок роботи, які подаються в електронному вигляді. Ця нова система дозволяє швидше та ефективніше реєструвати працівників, що, у свою чергу, полегшує моніторинг та контроль їхнього статусу зайнятості. У 2022 році кількість таких повідомлень досягла 784 500, а в 2023 році збільшилася до 1 078 000, що доводить значущість даної форми реєстрації зайнятості.

PIP також повідомляє, що за останні роки надійшла значна кількість скарг від іноземців щодо різних порушень на роботі. 2022 року — 3 600 скарг, із них 1181 стосувалися громадян України. У 2023 році кількість скарг становила 2 600 тисяч, з них 1000 надійшло від українців. Найчастіше проблеми, про які повідомлялося, стосувалися невиплати зарплати, недотримання мінімальної погодинної ставки у цивільно-правових договорах та відсутності необхідного трудового договору.