Наслідки мобілізації від Путіна: Росіян змусять працювати понаднормово через нестачу робочих рук

путін

Російська влада спростить умови залучення працівників до понаднормової роботи в умовах рекордного дефіциту кадрів.

Про це пишуть "Вєдомості" із посиланням на близькі до уряду РФ джерела.

За словами співрозмовників видання, у російському уряді планують пом’якшити вимоги до понаднормової роботи та готові обговорювати це питання з профспілками. Це дозволить покращити ситуацію з кадрами "у моменті", наголосив один із співрозмовників.

До цього Російський союз промисловців і підприємців (РСПП) направив урядовцям пакет приблизно з 40 пропозицій для вирішення проблеми нестачі робочих рук, підтвердила представниця РСПП Марина Москвіна.

Зокрема, російський бізнес запропонував дозволити збільшувати кількість днів понаднормової роботи поспіль (зараз Трудовий кодекс РФ забороняє понаднормову роботу по 4 години протягом двох днів поспіль, тобто по 12 годин на день).

"Це дозволило б підвищити гнучкість використання робочого часу, а в окремих випадках – скоротити потребу в кадрах, забезпечити можливість маневру ресурсами", – пояснила Москвіна.

Читайте також: Наслідки мобілізації від Путіна: Російські підприємства повідомили про рекордний дефіцит працівників

Як повідомлялося, за оцінками російського центробанку, забезпеченість кадрами в Росії у першому кварталі 2024 року впала до мінімуму за всю історію спостережень. Серед причин дефіциту персоналу: збільшення армії, збільшення кількості робочих місць у ВПК, демографія та від’їзд із країни.

Дефіцит робочої сили в Росії становить 2,5 млн осіб, передусім у будівельній і виробничій галузях, визнавав російський диктатор Володимир Путін у лютому.

Для порівняння, офіційна штатна чисельність російської армії без урахуванням найманців та приватних військових угрупувань становить 2,2 мільйона осіб, у тому числі 1,32 військовослужбовців. У грудні минулого року Путін своїм указом збільшив їх кількість на 170 тисяч осіб.

Дефіцит робітників почав стрімко зростати після оголошення Владіміром Путіним у вересні 2022 року мобілізації для поповнення російських окупаційних військ. За даними Міноборони, планувалося мобілізувати 300 тисяч осіб, однак справжня кількість може бути більшою.

Водночас Росія втрачає трудових мігрантів через зменшення заробітків внаслідок падіння рубля.

Автор: Михайло Орлюк