Повернення українців та інвестиції є ключовими для відбудови України – ЄБРР

Президент України Володимир Зеленський і президент Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено-Бассо. Київ, 29 вересня 2023 року

Більшість українців, які перебувають у Європі, хочуть повернутись на Батьківщину, каже головна економістка Європейського банку реконструкції та розвитку Беата Яворчик. ЄБРР інвестував мільярд євро саме для підтримки приватного сектору, бо переконаний, що повернутись мігрантам буде легше, якщо економіка працюватиме і в час війни.

Щойно безпекова ситуація в Україні стабілізується, варто очікувати і на прихід інвесторів, які уважно слідкують за подіями в Україні та реформами, зазначила Яворчик в інтерв’ю журналістці Української служби Голосу Америки Оксані Бедратенко.

(Інтерв’ю відредаговане для ясності та плинності)

Кошти США мають допомогти закрити діру в бюджеті

Головна економістка Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Беата Яворчик

Головна економістка Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Беата Яворчик

Україна змогла зберегти стабільність економіки в часи війни і дочекатись економічної допомоги Європи. Наскільки важливим є економічна допомога від США?

– Пакет від США надзвичайно важливий. Збереження макростабільності – видатне досягнення українського уряду. Інфляція знизилась до 4% з пікового значення 20%. Доходи бюджету щодо ВВП – на довоєнному рівні, але, звичайно, є велика дірка в бюджеті. Якщо цю бюджетну дірку не закрити, це зруйнує успіхи макроекономічної стабільності.

Економічна допомога від США, як очікується, надійде у вигляді позики. Чи матиме це негативний вплив?

– Коли ми вивчали повоєнний досвід країн в історії, то в середньому їхній рівень боргу до ВВП зростає на 50 відсоткових пункти. Тому ситуація України тут не унікальна. Я б сказала – все по черзі. Давайте розберемось із тим, що відбувається зараз, а потім подумаємо про ті питання.

Українці, незалежно від статі, віку освіти, здебільшого, хочуть повернутись на Батьківщину

ЄБРР підтримує відбудову України і ми знаємо, що є компанії, які зацікавлені інвестувати. Але чи можлива відбудова без захисної парасольки НАТО?

– В ЄБРР ми виконуємо свою роль і минулі два роки підтримуємо Україну. Ми надали чотири мільярди євро, включаючи мільярд – на розвиток приватного сектору.

Коли прийде час відбудови, гроші будуть важливими, але людський капітал буде не менш важливим

Ми переконані, допомагаючи реальній економіці працювати, роблячи життя людей більш стерпним, ми готуємо Україну до відбудови, бо коли прийде час відбудови, гроші будуть важливими, але людський капітал буде не менш важливим.

На вашу думку, чи повернуться українці з-за кордону?

– Ми провели опитування українських біженців (станом на січень 2024 року ред.). Нас вразило, що лише невелика кількість людей вказали, що мають намір оселитись за кордоном. І намір повернутись однаково сильний в різних вікових категоріях, різних статях, різних рівнів освіти. Це вказує, що люди повернуться. Звичайно, потужним рушієм буде об’єднання сімей.

Міжнародна спільнота розглядає можливості страхування ризиків для компаній.

– Страхування ризиків – не срібна куля, яка вирішить всі проблеми.

Інвестори уважно слідкують за змінами середовища для бізнесу, інституцій

Інвестори зацікавлені в Україні, але вони увійдуть, коли ситуація стабілізується і, звичайно, вони уважно слідкують за змінами середовища для бізнесу, інституцій. Великим позитивом стало затвердження нового закону про управління державними підприємствами. Це крок у правильному напрямку.

МВФ нещодавно покращив прогноз ВВП для Росії. Чи працюють санкції Заходу?

– Російська економіка під санкціями з 2014 року. Тому я думаю, що ті, хто очікував, що західні санкції викличуть економічну чи фінансову кризу в Росії, мали нереалістичні очікування.

Санкції позбавляють Росію знань, які містяться в капітальних товарах

Санкції працюють, але працюють повільно. Вони позбавляють Росію знань, які містяться в капітальних товарах, які Росія не може імпортувати, знань, які приносять міжнародні корпорації. Такі корпорації зазвичай були б там, але вийшли з російського ринку. Ми побачимо вплив санкцій, але в середньостроковій перспективі у вигляді уповільнення продуктивності.