Столтенберг запевнив, що не бачить прямої загрози Росії для НАТО

Читать на русском

Столтенберг запевнив, що не бачить прямої загрози Росії для НАТО

Столтенберг запевнив, що не бачить прямої загрози Росії для НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оцінив ймовірність нападу країни-агресора РФ на Альянс. На його думку, прямої загрози цього немає, а якщо члени блоку продовжать інвестувати в оборону й проводити військові навчання для посилення своєї обороноздатності, НАТО не загрожуватиме напад Росії.

Про це Столтенберг сказав у вівторок, 23 січня, під час підписання угод на закупівлю близько 220 тисяч артилерійських боєприпасів, передає "Європейська правда". Він зазначив, що Альянс уважно стежить за діями росіян.

"Ми не бачимо прямої чи неминучої загрози проти будь-якого члена НАТО. Ми, звісно, уважно стежимо за тим, що робить Росія, ми посилили нашу пильність, нашу присутність у східній частині Альянсу, але вся ідея цього полягає в тому, щоб запобігти нападу на члена НАТО", – наголосив генсек.

За його словами, завданням Альянсу під час війни РФ проти України є недопущення ескалації "шляхом розгортання більшої кількості бойових підрозділів у східній частині Альянсу, подальшого збільшення наших інвестицій в оборону, а також завдяки більшій кількості навчань".

Зокрема, йдеться про масштабні військові навчання, які вже стартували і триватимуть до кінця травня. У них братимуть участь близько 90 тисяч військовослужбовців.

"Ми робимо все це для того, щоб переконатися, що маємо готовність і сили, щоб усунути будь-яку можливість для прорахунків або непорозумінь у Москві щодо нашої готовності захищати кожен дюйм території НАТО. І поки ми це робимо, нападу на територію НАТО не буде", – запевнив Столтенберг.