Київрада не дала шансу садибі Родіна

Читать на русском

Київрада не дала шансу садибі Родіна

Київрада не дала шансу садибі Родіна

Столична міськрада все ж погодила передачу земельної ділянки на вул. Олеся Гончара, 71 (на ній розташована садиба Осипа Родіна 1882 року будівництва) в оренду ТОВ “Арікс”. Депутатський корпус попри вимоги громадськості фактично заплющив очі на те, що власник цієї будівлі – вказане ТОВ – не має охоронного договору на неї і збирається знести цю споруду заради зведення житлового комплексу (ЖК) “Franklin Concept House”.

У цьому, до слова, зацікавлені компанії із орбіти відомих бізнесменів та політиків Андрія Вавриша та Дмитра Ісаєнка (на колажі праворуч та ліворуч відповідно). Що цікаво, в минулому році забудовники остаточно програли суди щодо цієї будівлі – служителі Феміди підтвердили, що столична влада в 2020 році законно визнала її об’єктом культурної спадщини.

Як стало відомо KВ, 8 лютого 2024 року Київрада погодила передачу земельної ділянки на вул. Олеся Гончара, 71 в Шевченківському районі в оренду ТОВ “Арікс”.

Відповідний проєкт рішення №08/231-1663/ПР від 20 липня 2020 року під час пленарного засідання міськради було прийнято лише з третьої спроби: двічі він не набирав необхідної кількості голосів депутатського корпусу (56 і 60 “за”), після чого все ж був затверджений 63 голосами. Суб’єктами подання цього документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Валентин Мондриївський і Департамент земельних ресурсів КМДА.

Йдеться про ділянку площею 0,05 га з кадастровим номером 8000000000:88:196:0004, яку ТОВ “Арікс” отримає в оренду на 10 років для експлуатації та обслуговування багатофункціонального комплексу (БФК). Згідно з прийнятим рішенням, код Класифікації видів цільового призначення земель (КВЦПЗ) даної ділянки – “для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку)”. За функціональним призначенням вказана ділянка відноситься до території середньо- та малоповерхової житлової забудови.

Як зазначено в пояснювальній записці до затвердженого проєкту рішення, вищезгаданий БФК – це нежитлова будівля площею 494,1 кв.м., яка належить все тому ж ТОВ “Арікс”. Йдеться про садибу Осипа Родіна, яка є об’єктом культурної спадщини столиці. При цьому, в проєкті рішення інформація про це не зазначена, адже документ було підготовлено ще до того, коли будівля офіційно отримала охоронний статус.

Проти затвердження даного документу під час пленарного засідання Київради виступала, зокрема, депутатка Ксенія Семенова (фракція “Слуга народу”). Її головним аргументом було те, що власник будівлі не уклав охоронний договір на неї з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА, що в подальшому дозволить зруйнувати цей об’єкт.

“У публічній комунікації забудовник декларує, що цю садибу буде знесено в результаті нового будівництва. Це ж нескладно – укласти охоронний договір? Нехай власник будівлі це зробить. Інакше давайте не казати, що ми охороняємо культурну спадщину та історію під час війни”, – підкреслила Ксенія Семенова.

 xdideeieuidqrant

Садиба Родіна станом на 2023 рік (фото ГО “Мапа реновації”)

Утім, попри те, що голосування по цьому питанню було двічі провалено, зрештою таких доводів депутатки все ж не вистачило, і народні обранці погодили цей землевідвід.