Іспанія незабаром поставить Україні бронемашини M113

Читать на русском

Іспанія незабаром поставить Україні бронемашини M113

Іспанія незабаром поставить Україні бронемашини M113

Іспанія оперативно передасть Україні партію броньованих гусеничних машин M113. Також Київ отримає озброєння для ППО, повітряних та військово-морських операцій.

Про це оголосила міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес на 19-му "Рамштайні", передає Міноборони Іспанії. Вона зазначила, що дві бронемашини M113 із тих, що буде передано Україні, були переобладнані в санітарні машини.

Також буде поставлено кілька пожежних, снігоприбиральних машин і автомобілів для перевезення особового складу, два легкі судна, електрогенератор та установку для очищення води.

Іспанія незабаром поставить Україні бронемашини M113: як це посилить ЗСУ. Фото qkxiqdxiqdeihrant

Крім того, міністерка оборони Іспанії повідомила про постачання озброєння для протиповітряної оборони, повітряних та військово-морських операцій.

При цьому Роблес відзначила "дуже добрі темпи" підготовки українських військових в Іспанії, оцінивши якість навчання, що включає застосування систем Patriot, NASAMS і Hawk, а також планування та проведення підводного розмінування.

За її словами, Іспанія братиме участь у шести коаліціях на підтримку України, які становлять основу для довгострокової допомоги, а також відіграють важливу роль у "сприянні наближенню ЗСУ до повної оперативної сумісності із союзниками та партнерами".

Іспанія незабаром поставить Україні бронемашини M113: як це посилить ЗСУ. Фото

Що відомо про M113

БТР M113 – американський гусеничний бронетранспортер, який тривалий час був основним бронетранспортером США. Він є на озброєнні багатьох армій світу. Україна після початку масштабного вторгнення РФ отримала сотні цих машин.

M113 є порівняно легкою машиною з бойовою масою 10,25 т. Екіпаж розрахований на дві особи: механіка-водія та командира. БТР може штатно перевозити 11 десантників.

Машина має довжину 4,9 м, ширину – 2,7 м, висоту – 2,5 м. Максимальна швидкість – 64 км/год, запас ходу розрахований на 320 км, двигун дизельний.

Іспанія незабаром поставить Україні бронемашини M113: як це посилить ЗСУ. Фото

Товщина броні становить 12, 29, 32, 38 та 44 мм, що забезпечує захист від 12,7 мм, 14-55 мм бронебійних куль і 20 мм бронебійних снарядів на відстані 200 метрів.

M113 розробили в США в 1957-1959 роках, а запустили в серійне виробництво 1960 року й виробляли до 2007 року.

Загальна кількість моделей, які випускалися, включно з машинами на базі, – близько 85 тис. одиниць.