У Парижі Блінкен попередив про «критичний момент» для України

Держсекретар США Ентоні Блінкен (ліворуч) тисне руку міністру закордонних справ Франції Стефану Сежурне перед їхньою зустріччю в Парижі, 2 квітня 2024 року

Державний секретар США Ентоні Блінкен 2 квітня заявив, що Україна переживає «критичний момент» у війні з Росією і терміново потребує більшої підтримки Заходу.

«Абсолютно важливо, щоб українці отримали те, що їм і далі потрібно для захисту, особливо коли йдеться про боєприпаси і протиповітряну оборону, – сказав Блінкен журналістам під час візиту до Франції, передає агенція Reuters. – Це ще одна причина, через яку запит на додатковий бюджет, який президент Байден направив до Конгресу, має бути виконаний якнайшвидше».

У Держдепартаменті повідомляли, що Ентоні Блінкен поїхав до Франції, зокрема, щоб обговорити міжнародні зусилля з підтримки України.

Раніше президент США Джо Байден неодноразово закликав контрольовану республіканцями Палату представників схвалити пакет військової і фінансової допомоги Україні.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. Проте Палата представників, де більшість мають республіканці, досі не розглянула цей законопроєкт. Значна частина республіканців орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Ще у лютому спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець) відкинув схвалений Сенатом законопроєкт, але допускав голосування за «нову пропозицію».

Днями Джонсон заявив, що очікує на просування пакету, який включає допомогу Україні, коли Палата представників повернеться після канікул. Він припустив, що цей пакет буде включати «деякі важливі нововведення». У цьому контексті Джонсон згадав про заарештовані російські активи, заморожені в США, а також концепцію позики.

У Білому домі відмовилися припускати, чи підпише президент США Джо Байден інший варіант законопроєкту щодо допомоги Україні.

Форум