Громадяни Індії, які приїхали до РФ на підсобні роботи, скаржаться, що їх примусово забрали в армію

Читать на русском

Громадяни Індії, які приїхали до РФ на підсобні роботи, скаржаться, що їх примусово забрали в армію

Громадяни Індії, які приїхали до РФ на підсобні роботи, скаржаться, що їх примусово забрали в армію

В Індії заявили, що громадян країни обманним шляхом заманюють до армії РФ. Індійці сподіваються на високооплачувану роботу в Росії, однак у результаті їх проти воли кидають на фронт воювати проти України.

Про це йдеться в статті випуску індійської газети The Asian Age за 3 квітня. За словами жуналістів, родини індійців, які опинилися на війні, тепер шукають допомоги.

Вони стверджують, що на "роботу в РФ" їх заманило відео на YouTube, оприлюднене рекрутинговим агентством з Дубая, яке стягувало величезні суми під приводом працевлаштування.

"Ми застрягли тут, на українському кордоні. Ми приїхали в Росію займатися підсобними роботами, але нас обдурили і примусово відправили служити в російській армії", – розповіли індійці, яких кинули на передову.

 qurikzideriqqqant

Зазначимо, ще на початку березня ЗМІ писали про громадян Індії, які несподівано для себе опинилися на війні. Зокрема, кілька таких історій розповідав "Голос Америки".

30-річний Мохаммед Асфан залишив свій будинок у Хайдарабаді в листопаді 2023 року, сказавши сім’ї, що їде до РФ працювати "армійським помічником" і заробляти набагато більше, ніж продавцем у швейному магазині.

Відео рекрутингової агенції в Дубаї Baba Vlogs на YouTube обіцяло високу зарплату та постійне місце проживання в РФ через шість місяців, і Асфан вирішив, що знайшов спосіб забезпечити майбутнє своєї родини. У рекрутинговому агентстві запевнили, що його не відправлять на передову Україну.

Але наприкінці грудня він зателефонував до своєї родини з російського Ростова-на-Дону, сказавши, що його змусили пройти кілька тижнів військової підготовки, забрали паспорт та відправили на фронт. У березні сім’ї Асфана було повідомлено про його смерть.

Брат Асфана Мохаммед Імран сказав журналістам, що його брат ніколи не поїхав би до Росії, якби знав, що йому доведеться воювати, і звинуватив у загибелі брата рекрутингове агентство.

А 23-річний Хаміль Мангукія із західно-індійського штату Гуджарат загинув 21 лютого на Донеччині. Мангукія вирушив до РФ після того, як йому запропонували роботу охоронця, але натомість відвезли на передову та змусили воювати, повідомила його родина.

31-річний Аазад Юсуф Кумар вирушив до Дубая в грудні 2023 року після того, як йому пообіцяли "роботу по господарству в готелі" в ОАЕ. Кумар, який виріс у злиднях і працював чорноробом, прийняв пропозицію в надії забезпечити краще життя своєму новонародженому синові.

Сім’я Кумара каже, що після оплати агенту близько 3600 доларів його відвезли в невідоме місце в Росії "працювати на кухні". Потім його змусили пройти військову підготовку протягом двох тижнів разом із іншими індійцями. Під час одного з тренувань Кумар був поранений, а потім все ж таки відправлений на фронт. Його сім’я не отримувала про нього жодних звісток кілька тижнів.

Родичі звернулися до уряду Індії від імені деяких із десятків індійських чоловіків, яких обманом змусили воювати на боці російської армії та які хочуть повернутися додому. За оцінками ЗМІ, кількість індіанців, залучених у війну проти своєї волі, сягає 100 осіб, повідомляв "Голос Америки".

Уряд Індії 8 березня виступив із заявою про те, що йому відомо про деяких індійців, яких обманом змусили приєднатися до армії РФ, і що це питання обговорено з Москвою для дострокового звільнення.

Представник МЗС Індії Рандхір Джайсвал також заявив, що "було розпочато рішучі дії" проти агентів, які завербували цих людей "під хибним приводом і обіцянками".