Україна знову отримує аварійну допомогу з Європи, енергопостачання для бізнесу можуть обмежити,

свет

В енергосистемі України 19 квітня зберігається дефіцит електроенергії протягом майже всієї доби.

Через це зранку Диспетчерський центр "Укренерго" залучає аварійну допомогу з енергосистем європейських країн, повідомляє пресслужба компанії.

Крім того, з 18:00 до 22:00 для бізнесу та промисловості можливе застосування графіків обмеження потужності. Ці заходи не торкнуться об’єктів критичної інфраструктури та підприємств оборонного комплексу.

Також продовжують цілодобово діяти обмеження споживання для промислових споживачів на Криворіжжі.

Зранку запроваджено обмеження для побутових споживачів на Харківщині, де знеструмлено близько 203 тисяч споживачів.

Крім того, на Дніпропетровщині після ранкового ракетного удару знеструмлені близько 2 700 побутових споживачів. Ремонтні бригади обленерго працюють над відновленням електропостачання.

Водночас на одній з теплових електростанцій виведено в аварійний ремонт енергоблок. На інших продовжуються аварійно-відновлювальні роботи після масованої ракетної атаки 11 квітня. Також тривають планові ремонти на атомних електростанціях.

Імпорт електроенергії протягом доби прогнозується з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 10 900 МВт*год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 365 МВт.

"Просимо всіх споживачів ощадливо споживати електроенергію. А промисловість – максимально залучати імпорт електроенергії та використовувати, за наявності, альтернативні джерела живлення", – закликають в "Укренерго".

Як повідомлялося, в умовах виникнення дефіциту в енергосистемі в період проведення ремонтної кампанії на електростанціях навесні та влітку цього року "Укренерго" буде змушене застосовувати графіки обмеження промислових споживачів, повідомив напередодні очільник компанії Володимир Кудрицький.

18 квітня із 18:00 до 22:00 для бізнесу та промисловості вже застосувалиграфіки обмеження потужності.

Що відомо про наслідки останніх атак РФ на енергетику України

Як повідомлялося, під час найбільшої за час повномаштабної війни атаки на українську енергетику 22 березня вісім ракет влучили у ДніпроГЕС, через це станція припинила роботу. За даними "Укргідроенерго", внаслідок цього компанія втратила 20% генеруючих потужностей. Крім того, великих пошкоджень зазнала Харківська ТЕЦ-5, вона зупинила роботу.

Група ДТЕК спочатку оцінила втрати внаслідок масованої ворожої атаки на українську енергосистему 22 березня у "близько половини" своїх генеруючих потужностей. Після масованої атаки 29 березня компанія заявила, що пошкоджень зазнали 80% енергоблоків ТЕС.

У державному "Центренерго" заявляли, що 29 березня ударами росіян знищена Зміївська ТЕС. 11 квітня російські окупанти повністю зруйнували Трипільську ТЕС, яка була важливим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Відтак, державне "Центренерго" втратило 100% генерації.

Крім теплових електростанцій, цілями російської масованої атаки в ніч на 29 березня стали Канівська та Дністровська ГЕС, заявив президент Володимир Зеленський.

Автор: Михайло Орлюк