Україна отримає третій транш від МВФ на близько $900 мільйонів

мвф

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 11 грудня затвердила другий перегляд програми "Механізм розширеного фінансування" (Extended Fund Facility, EFF). Це дає змогу Україні отримати третій транш у близько $900 млн.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"Успішне завершення другого перегляду програми передбачає невідкладне виділення Україні третього траншу з боку МВФ обсягом близько $900 млн (663,9 млн спеціальних прав запозичень, СПЗ)", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідні кошти спрямовуватимуться на фінансування видатків держбюджету. Вони також підтримають міжнародні резерви, що посилить спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість.

Крім того, успішне виконання програми зберігає доступ України до пакета загальної макроекономічної підтримки від міжнародних партнерів на чотирирічний період дії програми. Наразі він становить $122 млрд.

Так, керівництво МВФ відзначило прогрес України у виконанні взятих на себе зобов’язань у межах EFF за складних умов повномасштабної війни.

Зокрема, Україна виконала всі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня. Також більшість структурних маяків на кінець жовтня виконано вчасно, а кілька заходів за іншими структурними маяками – з певною затримкою.

Керівництво МВФ вкотре відзначило відданість української влади порядку денному реформ, зокрема щодо подальшого руху в напрямі боротьби з корупцією та розвитку державного управління. МВФ підкреслив, що подальше наполегливе впровадження структурних реформ, включно з мобілізацією внутрішніх ресурсів, у поєднанні зі своєчасним та передбачуваним міжнародним фінансуванням є необхідними для збереження макрофінансової стійкості.

Як повідомлялося, у листопаді Україна та МВФ домовилися на експертному рівні про другий перегляд програми в межах Механізму розширеного фінансування EFF. Це відкриває шлях до отримання траншу в близько $900 млн.

Нагадаймо, наприкінці червня Рада директорів МВФ завершила перший перегляд програми розширеного фінансування для України (Extended Fund Facility – EFF) та схвалила негайне виділення другого траншу 663,9 млн СПЗ (близько $890 млн).

Нову програму співпраці з МВФ було затверджено 31 березня цього року, а перший транш $2,7 млрд Україна отримала на початку квітня. Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR 664 млн (близько $900 млн) у середині червня та жовтня цього року та наприкінці лютого наступного за результатами першого, другого та третього перегляду, коли оцінюється виконання зобов’язань терміном на кінець квітня, червня та грудня цього року відповідно.

Автор: Юлiя Недашківська