У ГУР заявили про знищення баз даних податкової служби РФ, російські податківці заперечують (оновлено)

буданов

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили успішну кібератаку на системи Федеральної податкової служби РФ.

У пресслужбі ГУР заявляють, що атака торкнулася всієї податкової системи держави-агресора, а на відновлення її роботи знадобиться близько місяця.

"Під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів фєдєральной налоґовой служби (фнс рф), а далі – у понад 2300 її регіональних серверів по всій росії, а також на території тимчасово окупованого Криму. Внаслідок кібератаки усі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення", – йдеться у повідомленні.

За даними ГУР, паралельно у такий же спосіб була атакована російська ІТ-компанія Office.ed-it.ru, яка обслуговувала ФНС РФ.

"У результаті двох кібератак повністю ліквідовані конфігураційні файли, які роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи рф – знищена уся база даних та її резервні копії (backup)", – наголошується у повідомленні.

ГУР запевняє, що внаслідок атаки зв’язок між центральним офісом у Москві та 2300 російськими територіальними управліннями паралізований, як і між ФНС РФ та Office.ed-it.ru, що була для податкової дата-центром (банком даних).

"Фактично йдеться про повне знищення інфраструктури одного із основних державних органів терористичної росії та численних супутніх даних податкової за великий часовий період", – заявили у Головному управлінні розвідки.

Там додали, що інтернет-трафік податкових даних у масштабах усієї РФ опинився в руках воєнної розвідки України.

Читайте також: Атака на "Київстар": СБУ вивчає версію про причетність спецслужб Росії

За даними ГУР, відновити роботу податкової системи росіяни безуспішно намагаються уже четвертий день поспіль.

"За оцінками фахівців, параліч у роботі фнс рф триватиме щонайменше місяць. Водночас реанімація податкової системи держави-агресора у повному обсязі неможлива", – заявляють у Головному управлінні розвідки.

Своєю чергою Федеральна податкова служба (ФНС) заперечує інформацію про злам російської системи адміністрування податків, пише місцеве видання "Коммерсант".

"Усі сервіси ФНП Росії, офіційний сайт та інші канали взаємодії як з іншими відомствами, так і з платниками податків працюють у штатному режимі. Розповсюджувана інформація про знищення даних, захоплення трафіку не відповідає дійсності", – заявляють у ФНС РФ.

Там також стверджують, що збоїв у роботі системи немає і скарг від користувачів не надходило.

Автор: Михайло Орлюк