Множинне громадянство — друга спроба?

Звернення Президента Володимира Зеленського

Звернення Президента Володимира Зеленського

«Сьогодні я вношу у Верховну Раду України ключовий законопроєкт, який дозволить ухвалити комплексні зміни до законодавства, запровадити інститут множинного громадянства й дозволить мати наше громадянство всім етнічним українцям і їхнім нащадкам з різних країн світу, звісно, окрім громадян країни-агресора», — сказав Володимир Зеленський у своєму зверненні.

Отримати український паспорт зможуть також ті, хто захищає Україну.

Нагадаймо, що схожу заяву Володимир Зеленський зробив 1 грудня 2021 року, звертаючись до народних обранців. За підрахунками глави держави, на той час у світі було 65 млн українців.

У законопроєкті й пов’язаних з ним документах (№ 6368-д і № 6369-д) пропонували запровадити адміністративну й кримінальну відповідальності за приховування наявності паспорта інших країн. Також закріплювали протидію використовувати громадянство іншої держави як інструмент втручання у внутрішні справи України, посягання на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія тоді казав, що для цього законопроєкту не потрібно змінювати Конституцію, а також виключив імовірність участі у вітчизняних виборах українців за кордоном, які набудуть громадянство за ініційованим Володимиром Зеленським законом. Це позитивний сигнал для діаспори, зазначив Арахамія, і він про самоідентифікацію, а не участь у політичному житті.

Цікаво, що, згідно з результатами опитування, яке провів фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з КМІС з 22 жовтня по 12 листопада 2021 року, 48% респондентів не підтримали ідею Президента про множинне громадянство.

46% не проти неї, але значна частина — із застереженнями: лише для країн-членів ЄС і НАТО, лише з колишніми країнами СРСР або для всіх країн, крім Росії.

Найактивніше підтримали ініціативу респонденти зі східних областей України, молодь, заможніші люди й ті, хто їздив за кордон в останні роки.

«В українському суспільстві на сьогодні відсутня підтримка ідеї запровадження подвійного (множинного) громадянства. Можна обґрунтовано припустити, що заперечення проти такої ідеї зумовлене російською агресією, у тому числі насильницькою паспортизацією громадян України у Криму та в окупованих районах Донецької та Луганської областей. Важливо розуміти, що 67% українців позитивно ставляться до діаспори. Тому якщо подвійне (множинне) громадянство стосуватиметься винятково закордонних українців, пропозиція Президента буде схвально сприйнята суспільством», — прокоментували тоді результати опитування у фонді «Демократичні ініціативи».

Нагадаємо: згідно із Законом «Про громадянство України», якщо українець має підданство іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише її громадянином. Якщо іноземець отримав українське громадянство, то для України він також тільки її громадянин. Водночас добровільне отримання українцем іншого громадянства є підставою для припинення громадянства України. Це відбувається не автоматично, а після указу президента. Особи з подвійним громадянством не можуть працювати на держслужбі.

Реанімували тему множинного громадянства у 2023 році, зокрема, у жовтні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на 12-му Світовому Конгресі Українців назвав множинне громадянство одним з елементів державної політики, спрямованої на збереження й розвиток всесвітньої української спільноти.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

«Мільйони українців виїхали за кордон, рятуючись від війни. Ми всіляко заохочуватимемо їх повернення додому. Але також розуміємо, що багато хто з них залишиться за кордоном. У цих умовах необхідно зберегти їхній зв’язок з Батьківщиною. Це про майбутнє України та українства», — сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що в Україні давно точиться непроста дискусія на цю тему, і наголосив, що він переконаний — множинне громадянство слід запровадити. «Маємо керуватися не страхом роздачі чужих паспортів в Україні, а силою українського паспорта в Україні та світі. Ми маємо відкрити можливість для мільйонів українців за кордоном зберігати свій український паспорт або отримати його. Маємо прийняти і доконаний факт, що зі вступом до Євросоюзу паспорти України матимуть такий самий статус, як і паспорти сусідніх європейських держав», — наголосив Кулеба.

Також він додав, що ця політика має втілюватися розумно, поступово, починаючи з «дружніх країн-союзниць». «І, звісно, будь-яке подвійне громадянство з державою-агресором або недружніми країнами має бути заборонене», — додав голова МЗС.

У грудні минулого року про запровадження множинного громадянства згадав і Президент Зеленський — щоправда, свою оцінку кількості українців у світі він зменшив до 60 млн.

Українські експерти не раз звертали увагу на ризики, пов’язані, зокрема, з роздаванням Угорщиною своїх паспортів жителям Закарпатської області. На думку експертів, це уможливить прямий вплив Угорщини на політику України та втручання у внутрішні справи.

Фахівці звертали увагу й на загрозу того, що може виникнути ситуація, коли в Україні існуватиме «багатомільйонна армія громадян Росії, громадян Угорщини, громадян Румунії тощо. І тоді під приводом захисту власних громадян чинитимуться акти втручання у внутрішні справи України». Таку думку в коментарі ТСН.ua ще 2019 року висловлював експосол України в ЄС і НАТО, а також у Британії, експредставник України в Раді ООН з прав людини Володимир Василенко.

ТСН.ua додає, що множинне громадянство дозволене в 130 країнах світу: США, Канаді, Ватикані, більшості держав Європи. Як і українське, будь-яке інше громадянство разом з правами накладає певні обов’язки. Серед них — зобов’язання проходити військову службу в обох країнах. Подвійне громадянство також може зобов’язати особу сплачувати обом податки. Крім того, декотрі країни не дозволяють особам з другим громадянством обіймати високі державні посади.

Зважити всі плюси й мінуси — справа непроста, тож очікувати швидкої відповіді на запитання, чи впровадять в Україні множинне громадянство, навряд чи варто.