Журналісти вимагають звільнити Наталю Гуменюк: «Замініть на компетентнішу особу»

Читать на русском

Журналісти вимагають звільнити Наталю Гуменюк: «Замініть на компетентнішу особу»

Журналісти вимагають звільнити Наталю Гуменюк: « Замініть на компетентнішу особу»

Українські журналісти хотіли б наблизитися до місця бойових дій на півдні, щоб показати героїзм бійців ЗСУ та страждання місцевого населення. Натомість їм дозволяють працювати на відстані 10 км від фронту в "потьомкінських" окопах.

Через дії начальниці об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк українські журналісти не можуть потрапити до окопів бійців ЗСУ, щоб показати як вони воюють. Медійники звернулися до низки посадових осіб із Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ, вимагаючи звільнення начальниці пресцентру. Заяву журналістів оприлюднили на порталі Інституту масової інформації (ІМІ).

У заяві перераховуються троє посадових осіб, яким адресували журналістський протест: міністр оборони Рустем Умєров, Головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський, начальник Генштабу ЗСУ, генерал-майор Олександр Брагілевич. Також наводяться зауваження, які медійники мають до Наталі Гуменюк, та пропозиція замінити її на "більш компетентну особу".

Журналісти вказують, що мають доступ до бійців та позицій на східному відрізку фронту, де діє Оперативно-стратегічне угруповання військ (ОСУВ) "Хортиця". Завдяки цьому українці та світ можуть побачити, як росіяни знищують, наприклад, Часів Яр чи Авдіївку. Крім того, у ЗМІ з’являються обличчя військових, які захищають Україну на Луганщині та Донеччині.

Натомість на півдні, де діє ОСУВ "Таврія" та Оперативне командування (ОК) "Південь", цього робити неможливо внаслідок низки заборон, отриманих від начальниці об’єднаного координаційного центру.

"Ми бачимо обличчя захисників Донеччини, Луганщини, Харківщини, Запоріжжя, але не бачимо облич захисників Херсонщини. На Херсонщині ми бачимо лише пані Гуменюк", – зазначено у заяві.

Українські ЗМІ не мають доступу до низки населених пунктів на Херсонщині: до Антонівки та Даріївки, до двох районів Херсона (Корабельного та "Острова"). Раніше вони не змогли показати світові злочини росіян у Бериславі, зруйнованому ударами ЗС РФ, та наслідки підриву Каховської ГЕС.

Наталія Гуменюк, комунікації, ОК Південь, протест журналістів qkxiqdxiqdeihrant

Наталія Гуменюк – що відомо про заборону роботи ЗМІ на Херсонщині

Фото: Знімок екрану

Місцевість на півдні оголошена "червоною зоною", до якої не можуть потрапити журналісти. Їх також не пускають до стабілізаційних пунктів, де надають першу допомогу пораненим бійцям. Єдине, що їм дозволяється — це знімати за десятки кілометрів від лінії фронту в потьомкінських окопах, — йдеться у скарзі.

Наталія Гуменюк, комунікації, ОК Південь, протест журналістів

Наталія Гуменюк – яка комунікаційна політика для журналістів на півдні

Фото: Знімок екрану

Журналісти озвучили чотири пропозиції.

  1. Замінити Наталю Гуменюк на іншу людину, яка більш компетентно керуватиме комунікацією. Також пропонують її взагалі не допускати до аналогічної роботи.
  2. Дозволити журналістам перебувати у раніше заборонених районах Херсонщини.
  3. "Провести ревізію" правил роботи ЗМІ, затверджених у ОК "Південь" та ОСУВ "Таврія".
  4. Прохання не повертати у сферу комунікацій колишню керівницю цього напрямку у Міноборони Ганну Маляр.

На момент публікації статті звернення підписали 141 працівник українських медіа.

На сторінці Facebook Гуменюк поки немає коментарів щодо заяви журналістів. На подію поки що не відреагували чиновники, до яких писали звернення — Рустем Умєров та Олександр Сирський. Також відсутні пояснення у "Telegram"-овому каналі Сил оборони півдня.