Радіо Свобода Weekly: Глава ПЦУ прокоментував дії УПЦ (МП) і «підтримку Путіна»

Глава ПЦУ Епіфаній із представниками силових відомств України. Київ, 20 квітня 2022 року

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

«Лавра звільняється від вбивчої ідеології «русского мира» – Епіфаній про УПЦ (МП), еволюцію Зеленського і визнання ПЦУ

За останні п’ять років до помісної Православної церкви України (ПЦУ) долучилися приблизно дві тисячі храмів, відтак – дві тисячі громад, сказав у розмові з Радіо Свобода предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, – зазначив він, – приблизно 4% населення України підтримують Московський патріархат в Україні. Але це не дивно, тому що цей відсоток населення підтримує також і Путіна».

З главою ПЦУ говорили, зокрема: про роль церкви під час війни; про підозри для церковників УПЦ (МП); про еволюцію Володимира Зеленського; про ситуацію, що склалася в Києво-Печерській лаврі. Текстова публікація тут

«Українці стають на коліна лише у молитві» – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський привітав християн східного обряду із Великоднем з території Софійського собору.

Він наголосив, що усіх українців нині об’єднує одна спільна молитва: «За всіх наших бійців, які зустрічають Великдень в окопах і на позиціях. За наших воїнів світла, які стримують демонів на всіх напрямках. За тих, хто дотримується в житті ще однієї заповіді: захищати Україну. За те, щоб усі вони повертались живими».

«Світло, яке повернеться на всю нашу Господом дану землю, на всі території, які чортами тимчасово окуповані. Бог повернеться в Маріуполь. На терикони й узбережжя морів. Так завжди було. Так точно буде. Я вірю в це щодня, а особливо в цей великий день у цьому великому місці. Історія якого нагадує: ні ординська навала, ні нацистська окупація, ні російський терор не зможуть стерти нас із лиця Землі», – наголосив Зеленський. Про це тут

Камерон вважає, що Україна може завдавати ударів по території Росії британською зброєю – Reuters

Велика Британія планує надавати Україні близько 3 мільярдів фунтів стерлінгів (близько 3,74 мільярда доларів) військової допомоги щороку, заявив міністр закордонних справ країни Девід Камерон в інтерв’ю агентству Reuters.

За словами Камерона, який 2 травня відвідував Київ, Лондон планує надавати таку допомогу «стільки, скільки буде необхідно».

Також він зазначив, що Україна має право використовувати зброю, надану Британією, щоб завдавати ударів по цілях на території Росії, і рішення щодо цього має ухвалювати Київ.

«Україна має таке право. Так само, як Росія завдає удару всередині України, цілком зрозуміло, чому Україна відчуває потребу забезпечити свій захист». Про це тут

«Людині треба дати змогу шукати свого командира»: Сергій Філімонов з «Вовків Да Вінчі» про рекрутинг до війська

У 2024 році батальйон «Вовки Да Вінчі» 59-ї ОМПБр відкрив два рекрутингових центри для поповнення своїх лав новими фахівцями. Перший – у Львові наприкінці січня, другий – у Києві в лютому.

Перш, ніж потрапити до центрів фізично, потенційний кандидат заповнює онлайн-заявку, і якщо його кандидатура підійде командуванню, людину запросять на зустріч. За перших два місяці роботи охочих виявилося близько двох тисяч.

Командир батальйону «Вовки Да Вінчі» Сергій Філімонов розповів проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» про те, за якими критеріями відбирають новачків до підрозділу, кого саме шукають та як загалом працювати з людьми, які потрапляють до Сил оборони за повісткою – а не як рекрути. Текстова публікація тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

  • Розвідка Британії: через український удар по аеродрому в РФ Москві довелося розосередити близько 40 літаків
  • Міноборони оновило наказ №402: «обмежено придатних» із 4 травня немає
  • СБУ оголосила підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя за розпалювання релігійної ворожнечі
  • Швейцарія запросила папу Римського на Глобальний саміт миру
  • У НОК оприлюднили рекомендації для українських атлетів щодо контакту зі спортсменами з РФ і Білорусі
  • Автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв зазнав поранення на фронті
  • МКІП: 1987 культурних об’єктів пошкоджені чи зруйновані через агресію РФ
  • Україна покращила позиції в Індексі свободи слова – «Репортери без кордонів»
  • Сенат США схвалив законопроєкт, який забороняє імпорт урану з Росії
  • Командне золото українських каратистів на міжнародному турнірі і значення спорту для підтримки України

Посол України в ООН натякнув на руйнування Керченського мосту в 2024 році

Пожежа на Керченському мосту в жовтні 2022 року

Пожежа на Керченському мосту в жовтні 2022 року

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця розмістив пост у мережі X, який натякає на те, що міст, який веде з Краснодарського краю Росії до окупованого Криму, незабаром припинить своє існування.

Кислиця оприлюднив картинку з шістьма «основними типами мостів на 2024 рік». На ній перераховані: «Аркові мости», «Консольні мости», «Вантові мости», «Підвісні мости», «Пов’язані арочні мости» та «Керченські мости». У перших пʼяти випадках дані схематичні зображення відповідних конструкцій, а під підписом «Керченські мости» нічого немає.

З початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну Керченський (Кримський) міст, збудований невдовзі після окупації півострова, вже двічі зазнав атак. На початку квітня видання The Guardian писало з посиланням на джерела в українській спецслужбі, що Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України готує нову атаку на Керченський міст у першій половині 2024 року. Про це тут

Острів Нестрига під контролем ЗСУ: тактичне значення і чи треба було рапортувати

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига, що розташований у дельті Дніпра на херсонському напрямку, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. За його словами, Силам оборони вдалося просунутися в районі селища Велетенського Білозерської громади Херсонщини.

Втім, ситуація на півдні, у Херсонській та Запорізькій областях, залишається напруженою. Зокрема, російські військові досі сподіваються вибити українську армію з Кринків, зазначив Сирський. Але, за його словами, успіху окупанти не мають на жодному з напрямків.

Що означає для України встановлення контролю над островом Нестрига на Херсонщині? Які це може надати переваги українській армії, і чи будуть російські військові його відвойовувати? Якою є гуманітарна ситуація у прифронтових населених пунктах на окупованій частині Херсонщини, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Текстова публікація тут

Удари по HIMARS і Patriot: як Росія вистежує цінну техніку ЗСУ?

Цієї весни, на третій рік масштабної війни Росії проти України, вперше у відкритих джерелах з’явилось відео, на якому можна розглянути знищену американську РСЗВ HIMARS. Крім цього, публічно стали доступні й інші кадри з ударами по військових об’єктах ЗСУ в тилу. Російські дрони-розвідники тепер можуть виявляти цілі та коригувати по них вогонь за десятки кілометрів від лінії фронту.

Чому це стало можливим і як цьому протистояти? У цьому розбиралися журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії». Текстова публікація тут

«Україна, а не «Малоросія. Чому Архип Куїнджі – саме український художник

Разом з Іллею Рєпіним (Ріпиним), Казимиром Малевичем та Іваном Айвазовським Архипа Куїнджі провідні музеї Заходу записали українським художником.

«Для Архипа Куїнджі і Україна була, і українська мова була, і українська природа була» – колишня очільниця Художнього музею імені Куїнджі в Маріуполі Тетяна Булі

Чому для цієї перекласифікації «знадобилась війна Росії проти України? Читайте і дивіться тут

Каністра води за золотий ланцюжок. Історія бійця на псевдо «Маріуполь»

Він все життя говорив російською, любив футбол і ніколи не хотів бути військовим. Але блокада Маріуполя, евакуація і російська окупація його міста все змінили.

Телепроєкт Радіо Свобода «Крим.Реалії» записав історію бійця 65-ї бригади, який кардинально змінив погляди на життя і воює на південному фронті під позивним «Маріуполь». Читайте і дивіться тут

«На вибухи не реагують, думають про суїцид»: українські діти після російської депортації та окупації

В Україні 44% дітей мають ознаки потенційного ПТСР, йдеться у дослідженні «Індекс майбутнього». Результати оприлюднили у лютому цього року. Згідно з даними дослідження, діти зі сходу та півдня, де є найбільші ризики від війни, не відрізняються за рівнем ПТСР від дітей з інших регіонів.

Фахівці зазначають, що діти з прифронтових, окупованих і деокупованих територій часто затиснуті та залякані. У таких умовах діти не навчаються довіряти своїм відчуттям, у них зникає довіра до своїх переживань та емоцій. 73% підлітків найбільше хвилює війна: думки про це спричиняють тривожність і страх за майбутнє. Водночас 86% молодих людей бачать своє майбутнє саме в Україні.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» вирішив дізнатися більш детально про те, як війна впливає на ментальне здоров’я дітей? В якому стані перебувають діти, які повертаються з депортації з Росії або виїжджають з окупованих територій? Куди діти можуть звернутися за допомогою і наскільки тривала реабілітація їм потрібна? Текстова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

  • ЄС планує почати розслідування щодо Facebook та Instagram через російську дезінформацію – ЗМІ
  • Популярний Telegram – «шпигун у кишені кожного українця»?
  • Росія застосовує проти ЗСУ хімічну зброю: реакція світу «має бути набагато більшою»
  • Alyona Alyona і Jerry Heil збирають гроші на відбудову розбомбленої Росією школи на Дніпропетровщині
  • «Безпрецедентна статистика». У поліції заявили про значне зростання випадків ДТП із нетверезими водіями
  • Чехія відкликала свого посла у Росії
  • «Я не хочу в Росію. Я – українець». 88-річний чоловік пішки вийшов з окупації з Очеретиному, аби не брати паспорт РФ
  • Усупереч прем’єрові Фіцо, словаки продовжують збирати кошти на підтримку України
  • На війні в Україні був убитий командир ГРУ Ульман, засуджений за вбивство цивільних у Чечні – ЗМІ
  • «Давай там, українських баб ґвалтуй»: суд почав розглядати по суті справу дружини військового РФ Биковського

Alyona Alyona і Jerry Heil збирають гроші на відбудову розбомбленої Росією школи на Дніпропетровщині

Українські співачки, учасниці «Євробачення-2024» Alyona Alyona і Jerry Heil збирають кошти на відновлення зруйнованої внаслідок російських атак школи на Дніпропетровщині. Це ініціатива платформи UNITED24 – глобальної ініціативи з підтримки України, яку запустили в перші місяці повномасштабної війни. Зокрема, організатори поставили за мету зібрати на «Євробаченні» 10 мільйонів гривень донатів на школу у Великій Костромці на Криворіжжі.

Це село пробуло під обстрілами армії РФ понад півроку. Лінія фронту пролягала за 3-7 кілометрів від нього. Тамтешня школа зазнала значних руйнувань, але підлягає відновленню, як показала експертиза. Місцеві вчителі живуть надією на те, що з відбудовою закладу до села повернеться мирне життя.

Чому учасниці «Євробачення» вирішили допомагати саме цій школі, що пережили вчителі під час війни та скільки грошей насправді потрібно на реконструкцію? Читайте і дивіться тут

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут

Форум