Герой України Богуслаєв, підозрюваний у зраді, захопив шматок Бердянського порту —


Компанія президента ПАТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва, якого арештували за державну зраду, захопила частину Бердянського порту Запорізькій області. Про це редакція 368.media дізналася з кримінального провадження №42018081120000010 за ч. 1 ст. 366 КК.

Об этом сообщает VTimes



Фірма «Нова Хортиця» підозрюється у незаконному отриманні ділянки під перевальний комплекс в порту від Бердянської міськради. Згідно з матеріалами справи, міська рада у 2008 році затвердила проект відведення земельної ділянки та передала компанії за договором оренди ділянку площею 0,65 га на вул. Горького, 6-а. Ділянка надавалася до 2057 року для розміщення та обслуговування зерноперевантажувального комплексу.


Однак, згодом з’ясувалося, що рішення винесли з порушенням земельного законодавства, оскільки вказана ділянка знаходиться за межею міста. Відповідно ж до листа міськрайонного управління Держгеокадастру, вказана ділянка на момент відведення належала державі.


ТОВ «Нова Хортиця» належить ТОВ «Страхова компанія «Мотор-гарант» та Dunkan promotions ltd з Британських Віргінських островів. Кінцевим бенефіціарним власником вказується колишній нардеп В’ячеслав Богуслаєв (член депутатської групи «Воля народу»). Керує фірмою Ігор Сапронов.


Варто додати, раніше компанія орендувала у порта на цій ділянці територію під причалом та берегоукріпленням площею 0,64 га. Ця територія входила до загальної ділянки площею 16,7 га, яку Бердянська міськрада народних депутатів надала порту у користування у 1992 році.


У 2007 році порт почав переоформлювати ділянку, і в цей же час до міськради звернулося «Нова Хортиця», якій дозволили розробити проект землеустрою на вказану ділянку і наступного року його затвердили. Проект землеустрою для порту затвердили лише у 2009 році, і під час цього процесу з’ясувалося, що вказану ділянку «Нова Хортиця» орендує у міськради.


Порт виступав проти цього, оскільки передавати ділянку мав Фонд державного майна України за погодженням Міністерства транспорту та зв’язку України; на вказаній ділянці знаходиться збудований портом причал та берегоукріплення й останні не відображенні на кадастровому плані, який є невід’ємною частиною договору оренди. Також у договорі оренди майна порт та ТОВ «Нова Хортиця» передбачили, що збудований фірмою зерноперевантажувальний термінал належить порту, і такі невідокремлювані поліпшення орендованого майна не надають права на оренду земельної ділянки.


Тому представники держпідприємства звернулися до суду для скасування вказаної передачі ділянки, однак провадження припинили, оскільки міськрада згодом скасувала це рішення сама.


Після цього порт спробував скасувати й договір (у трьох інстанціях), але під час цього процесу ТОВ «Нова Хортиця» (у трьох інстанціях) встигло оскаржити останнє рішення міськради про відмову у передачі ділянки. Оскільки ж договір можна визнати недійсним тільки після визнання недійсним рішення міськради, суд відмовив порту у задоволенні позову.


Також додав, що рішення міськради про скасування передачі ділянки, свого часу договір не розірвало, а тільки зупинило його дію; визнання недійсним договору є виключною компетенцією суду. Порт у 1996 році добровільно передав міськраді вказану ділянку, і доказів на скасування цього рішення не надали. Окремо, фірма визнала за собою право власності на вказаний збудований термінал.

Источник: News RU