Президент Євроради Шарль Мішель: На саміті ЄС розглядатимуть переведення економіки на "воєнну основу" і закупівлю зброї для України

Читать на русском

Президент Євроради Шарль Мішель: На саміті ЄС розглядатимуть переведення економіки на

Президент Євроради Шарль Мішель: На саміті ЄС розглядатимуть переведення економіки на "воєнну основу" і закупівлю зброї для України

Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що на саміті ЄС, який відбудеться 21-22 березня, розглянуть переведення економіки Євросоюзу на "воєнну основу". Також лідери говоритимуть про закупівлю зброї для України, яка дає відсіч російській агресії.

Швидке надання військової допомоги Україні, зокрема, такі ініціативи як закупівля Чехією боєприпасів, є першочерговим завданням для ЄС.

Про це сказано в листі-запрошенні до членів Європейської ради.

"Цей саміт стане можливістю зміцнити та прискорити ці зусилля. Крім того, ми повинні зосередитися на ефективному впровадженні та виконанні наших санкцій, а також на посиленні наших зусиль щодо використання надприбутків від заморожених активів", – пише Мішель.

За його словами, зараз настав час для справжньої зміни парадигми щодо європейської безпеки та оборони. Протягом останніх десятиліть Європа не інвестувала достатньо у свою безпеку та оборону. Проте зараз вона зіткнулася з найбільшою загрозою безпеці з часів Другої світової війни, тому настав час вжити радикальних і конкретних кроків, щоб бути готовими до оборони та поставити економіку ЄС на "воєнну основу".

"Це означає витрачати більше та спільно купувати більше, отже, ефективніше. Ми також повинні допомогти оборонній промисловості отримати доступ до приватних і державних коштів і зменшити регуляторний тягар і бар’єри. Формування цього стратегічного мислення щодо безпеки вимагає сильного лідерства та чіткого розуміння терміновості загроз, з якими ми стикаємося. Я очікую, що наша Європейська рада виконає це", – зазначив президент Євроради.

Окрім переведення економіки ЄС на воєнні рейки та військової допомоги Україні, на саміті також обговорять ситуацію на Близькому Сході та вимоги європейських фермерів, які продовжують протестувати в різних країнах Євросоюзу.

"Ми також розглянемо поточний стан міграції та різні питання зовнішніх відносин", – додав Мішель.