Мобілізація по-новому: як тепер мають вручати повістки

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про мобілізацію. Варто розуміти, як тепер мають вручати повістки.

Нагадаймо, Верховна Рада 11 квітня ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію. За відповідне рішення проголосували 283 народних обранців.

Дивіться також У Верховній раді відповіли, чи залишилися ще механізми блокування закону про мобілізацію

Як тепер мають вручати повістки

Просто дати папірець людині посеред вулиці не можна. У повістці обовʼязково мають бути вказані мета виклику, місце, день та час явки військовозобовʼязаного до ТЦК.

Та людина, якій вручають повістку, може вимагати від представників територіального центру комплектування назвати їхні прізвища, ім’я та по батькові, посаду, а також показати службові посвідчення, і вони зобов’язані виконати цю вимогу.

Крім цього, закон запроваджує фото- та відеофіксацію перевірки документів та вручення повістки, але ці вимоги набирають чинності через 3 місяці після оприлюдниння закону.

Після вручення повістки військовозобов’язаному, він може не прийти до ТЦК тільки з поважних причин. І це треба буде підтвердити документально.

Так, не з’явитися в ТЦК йому можуть перешкодити хвороба, непереборні обставини на кшталт стихійного лиха чи ракетного удару. Проте, де взяти довідку про стихійне лихо або обстріл, – достеменно невідомо.

Й радше за все, поважність цих обставин у ТЦК вирішуватимуть вже особисто з кожним військовозобовʼязаним. Це одна поважна причина неявки – смерть близького родича.