Авторитета "Апті" засудили до 6 років і 5 місяців ув’язнення в справі семирічної давнини

Читать на русском

Авторитета

Авторитета "Апті" засудили до 6 років і 5 місяців ув’ язнення в справі семирічної давнини

Ленінський районний суд міста Миколаєва визнав доведеною провину в організації здійсненого в квітні 2017 року знищення шляхом підпалу майна ТОВ "Агро Мастер" (ч.2 ст.194 КК України), засудивши до 6 років і 5 місяців позбавлення волі 53-річного уродженця Чеченської Республіки, громадянина Російської Федерації Апті Іслангірієва, який відомий в статусі так званого кримінального авторитета на прізвисько "Апті".

Відповідний вирок, текст якого 30 квітня 2024 року було оприлюднено у відкритій частині судового реєстру, постановила колегія служителів Феміди у складі головуючого судді Ігоря Коваленка та суддів-учасників — Дмитра Губницького і Надії Рум’янцевої.

 qkxiqdxiqdeihrant

З його тексту випливає: поважний "Апті" під час судового розгляду відмовився від дачі свідчень, скориставшись правом, передбаченим ст.63 Конституції України. Аналогічно вчинили двоє раніше судимих мешканців Миколаєва — Араз Сулейманов та Руслан Кравчук, що вважаються безпосередніми виконавцями спланованого Іслангірієвим зухвалого злочину.

Як відомо, достойників "спакували" навесні 2017 року постфактум підпалу техніки миколаївського фермера Олексія Прокопова, з яким у такий спосіб намагався поквитатися колишній партнер по бізнесу.

Відпочатку дії зловмисників трактувалися крізь призму вимагання та навіть спроби вбивства Прокопова. Утім, надалі останній відмовився від будь-яких претензій до нападників, а претензії до "Апті" і Ко звузилися виключно до організації підпалу. Що ж стосується Кравчука та Сулейманова, їх дії додатково було кваліфіковано за статтею про незаконний обіг зброї (ч.1 ст.263 КК України). Вироком 29 квітня 2024 року суд за сукупністю "відміряв" чоловікам по 5 років та 5 років і 5 місяців ув’язнення відповідно.

(Апті Іслангірієв, Руслан Кравчук та Араз Сулейманов)

Зауважимо, що попри ухвалення обвинувального вироку наразі як "Апті", так і його поплічники, перебувають на волі — в рамках справи про підпал техніки "Агро Мастера" відносно них від літа 2020 року встановлені запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання. Не виключено, що саме на це натякали в Миколаївській обласній прокуратурі, де поряд із реляціями про засудження підсанкційного авторитета Іслангірієва до реального терміну позбавлення волі, наявне уточнення — вердикт ще не набув законної сили, оскільки триває строк його апеляційного оскарження.

detective-info.com.ua