"Укрзалізниця" заборонить перевозити зерно у напіввагонах, аграрії

могилев,полувагон

"Укрзалізниця" планує заборонити транспортування зерна у відкритому рухомому складі.

Об этом сообщает Инсайдер РУ


Про це заступник директора департаменту комерційної роботи компанії Валерій Ткачов повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Якщо "Укрзалізниця" дозволила порушити технологію перевезення і транспортувати зерно у відкритому рухомому складі (ПВ) – то це був вимушений тимчасовий захід для підтримки аграріїв у кризовий період (гострого дефіциту рухомого складу). Наразі немає дефіциту спеціалізованого рухомого складу (ЗРВ), тому цей тимчасовий захід УЗ відміняє", – повідомив топменеджер "Укрзалізниці".

За його словами, перевезення зерна у відкритому рухомому складі несе багато ризиків, серед яких псування зерна, ризики крадіжок, збільшення часу на технологічні операції, ризики для безпеки руху тощо.

Водночас Ткачов визнав, що ця заборона збільшить видатки аграріїв на транспортування продукції. Він запевнив, що "Укрзалізниця" планує низку заходів для зменшення негативного цінового впливу на економіку аграріїв через повернення до перевезень у ЗРВ, вартість яких у рази вища за перевезення ПВ.

Читайте також: Експорт зерна з українських портів у січні впав на 25% через дії Росії

Своєю чергою в "Українському клубі аграрного бізнесу" (УКАБ) розкритикували таке рішення і закликали керівництво "Укрзалізниці" утриматись від заборони використовувати приватні напіввагони для перевезення зерна та наблизити ставки на свої послуги до ринкових.

"Ймовірно, що причиною такого рішення є спроба не втратити надприбутковість послуг користування вагонами УЗ. "Укрзалізниця" намагається утримати завищену ставку на користування власними зерновозами – не менше 2795 грн/вагонодобу. Проте, на аукціонах на послуги зерновозів УЗ в січні 2023 року було придбано лише 12% виставлених вагоновідправок за середньою ставкою 2865 грн", – наголошують в асоціації.

УКАБ зауважує, що поточна ринкова вартість користування приватними напіввагонами в рази нижча – близько 300 грн/добу.

"До цього ще треба додати вартість спеціальних полімерних вкладишів, однак в підсумку вартість перевезення практично в 2 рази дешевше, ніж в зерновозах УЗ", – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, з 1 грудня 2022 року "Укрзалізниця" збільшили фактичну ставку за користування вагоном-зерновозом на 53% – з 2817 грн/добу до граничного рівня 4300 грн/добу та зменшила швидкість перевезення зерна на 45%.

За даними УКАБ, у січні 2023 року лише 6 930 з 56 440 вагоновідправок послуг користування зерновозами АТ "Укрзалізниця", виставлених на аукціони через "Prozorro.Продажі" були успішними.

Источник: Слон РУ