ЗМІ: ДБР порушило справу проти засновника ігор S.T.A.L.K.E.R.

Читать на русском

ЗМІ: ДБР порушило справу проти засновника ігор S.T.A.L.K.E.R.

ЗМІ: ДБР порушило справу проти засновника ігор S.T.A.L.K.E.R.

ДБР порушило кримінальну справу проти засновника та колишнього власника української студії GSC Game World, відомої за серією ігор S.T.A.L.K.E.R., Сергія Григоровича.

Про це повідомляють ЗМІ.

Справа проходить за номером 62022000000001034 від 14.12.2022 за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.4 ст.111-1 (передача матеріальних ресурсів незаконним збройним або воєнізованим формуванням держави-агресора), ч.2 ст. , отриманого злочинним шляхом), а також за ч.2 ст.332-2 (незаконний перетин державного кордону України) КК.

Нібито Григорович причетний до злочинної діяльності, пов’язаної з отриманням незаконних доходів та ухиляється від сплати податків. Також, ймовірно, він причетний до відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Ігри Григоровича (наприклад, S.T.A.L.K.E.R), незважаючи на правовий режим воєнного стану в Україні, продаються в державі-агресорі. Але всупереч публічним заявам Григоровича та його представників у соціальних мережах про зупинення продажів комп’ютерних ігор, його компанії оминають санкції щодо резидентів РФ.

З цією метою Григорович та його помічники нібито використовували криптомости та заборонені в Україні російські платіжні системи для зарахування та списання коштів через анонімні крипто- та веб-гаманці, а також системи онлайн-переказів, банківські рахунки підконтрольних юридичних осіб, зареєстрованих за кордоном. та тих, хто перебуває під санкціями РНБО України.

Загальний прибуток від продажів комп’ютерних ігор РФ, одержуваний компаніями та сервісами, контрольованими Григоровичем і пов’язані з ним фізичними особами, міг становити понад 5 млн доларів на рік. У цьому податки з доходів, отриманих біля Російської Федерації, сплачуються до бюджету держави-агресора.

Згідно з наявною інформацією ЗМІ, протягом 2019-2022 років Григорович офіційно через українські банківські установи переказав понад 40 млн гривень (за курсом на кінець 2021 року – 1,4 млн доларів).

Також встановлено, що 28 березня 2022 року Григорович нібито незаконно перетнув кордон України, використовуючи систему «Шлях» для волонтерів, через пункт пропуску Устилуг на кордоні з Польщею.

Офіційної позиції ДБР поки що немає. Компанія GSC Game World також не зробила жодної заяви. Редакція готова надати слово пану Григоровичу.

368.media