Міністр енергетики Галущенко, відповідаючи на запитання щодо ймовірності блекаутів, закликав українців «готуватися до будь-яких сценаріїв»

Читать на русском Read in English

Міністр енергетики Галущенко,  відповідаючи на запитання щодо ймовірності блекаутів,  закликав українців «готуватися до будь-яких сценаріїв»

Міністр енергетики Галущенко, відповідаючи на запитання щодо ймовірності блекаутів, закликав українців «готуватися до будь-яких сценаріїв»

Енергосистема України зараз зазнає найбільших ударів РФ з початку повномасштабної війни, і українцям слід готуватися до будь-яких сценаріїв.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв’ю телеканалу "Рада".

«Зараз відбуваються наймасштабніші атаки на енергосистему, і 22 березня була насправді найбільша атака за весь період великої агресії, і вплив дуже суттєвий. Але ключове те, що система працює стабільно. Ціль РФ очевидна – досягти тотального блекауту в країні, вони її не досягли», – сказав він.

За словами міністра, пошкодження енергооб’єктів значні, і енергетики визначатимуть можливості відновлення – наскільки вони є загалом, і які обсяги можна відновити. Щодо можливих відключень електрики Галущенко зазначив, що війна продовжується і атаки ще не закінчилися.

«Відповідно, відповідь на це питання лежить у подальших атаках і навіть не сам факт атак, тому що вони відбуваються щодня та ніч, а з погляду впливу цих атак на енергосистему», – сказав міністр.

Галущенко зазначив, що минулого року українці йому часто ставили питання щодо блекаутів та необхідності купувати генератори чи павербанки.

«І я завжди говорив, коли міністр енергетики каже: «Все купуємо генератори», то це трохи лякає. Але насправді я хочу повторити: «Так, купуйте, готуйтеся, але ми зробимо все, що від нас залежить, щоб вони вам не знадобилися». І, як показує вже зима, ми зробили все, і вони не знадобилися», – сказав міністр.

Він додав, що зараз відновилися масовані атаки РФ, тож треба бути готовими до будь-якого сценарію.