СБУ повідомила про підозру ще трьом зрадникам: воювали проти Сил оборони на Донеччині

Читать на русском Read in English

СБУ повідомила про підозру ще трьом зрадникам: воювали проти Сил оборони на Донеччині

СБУ повідомила про підозру ще трьом зрадникам: воювали проти Сил оборони на Донеччині

Служба безпеки України повідомила про підозру трьом зрадникам, які намагались прорвати українську оборону на Донеччині та потрапили в полон Збройних сил. Серед них – мешканець окупованого Криму, який ще з 2014 року воював проти України.

Про це 10 травня повідомила пресслужба СБУ. "Служба безпеки зібрала доказову базу щодо ще трьох зрадників, які воювали проти Сил оборони на східному фронті", – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, фігуранти перебували в складі окупаційних угруповань Південного військового округу РФ і регулярно брали участь у штурмах позицій ЗСУ на Донеччині.

Наприкінці квітня 2024 року воїни Сил оборони України взяли зрадників у полон під час боїв поблизу селищ Берестове та Старомайорське.

Серед затриманих – мешканець окупованого Криму, який ще з 2014 року воював проти Сил АТО поблизу Савур-Могили.

На початку повномасштабного вторгнення РФ його залучили до складу окупаційного угруповання, яке захоплювало лівобережжя Херсонщини.

Тоді він обстрілював з гранатомета АГС-17 українські позиції в районі Нової Каховки.

Згодом його призначили командиром відділення та перекинули на Донеччину для штурму оборонних ліній під селищем Старомайорське.

Ще двоє бойовиків – мешканці захоплених територій Луганщини. Один із них воював проти України ще до повномасштабного вторгнення. 2023 року обидва вступили до 123-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ.

Там вони спочатку брали участь у захопленні населених пунктів Луганщини, а потім атакували позиції українських військових на Сіверському напрямку.

Слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: чч. 1, 2 ст. 111 (державна зрада) та ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території, та/або в збройних формуваннях держави-агресорки).

Їм загрожує довічне ув’язнення.