У Росії впали ціни на житло через масову втечу росіян від оголошеної Путіним мобілізації

россия,москва,кремль

Масовий виїзд Росіян за кордон після оголошеної Владіміром Путіним мобілізації для війни в Україні позначився на зниженні цін на квартири.

Про це головний аналітик російського "Сбєрбанку" Міхаіл Матовніков розповів на Всеросійській банківській конференції, передає РБК.

"Ми теж фіксуємо падіння цін на нерухомість, але насправді це падіння не є фронтальним. Здебільшого воно торкнулося столичних ринків з великим інвестиційним попитом, де велику роль грали ось ці самі росіяни, які зараз продають квартири – ціни падають, вони тягнуть за собою і ціни на первинному ринку, хоча вони реагують менше. У регіонах ми це (падіння цін на нерухомість, – ред.) бачимо меншою мірою", – розповів Матовніков.

За його словами, падіння цін на нерухомість через виїзд росіян за кордон в окремих регіонах може сягнути 10%.

Читайте також: Мобілізація від Путіна: У Росії забиратимуть закордонні паспорти у боржників та мобілізованих

Як повідомлялося, останні опитування російських підприємств, які щомісячно проводить Інститут економічної політики ім. Єгора Гайдара демонструють, що дефіцит кадрів у промисловості побив рекорд 1996 року. Близько 35% опитаних підприємств заявили про нестачу співробітників.

Дефіцит робітників почав стрімко зростати після оголошення Владіміром Путіним мобілізації для поповнення російських окупаційних військ у вересні минулого року.

Путін оголосив "часткову мобілізацію" в Росії для збільшення контингенту російських окупаційних військ в Україні 21 вересня 2022 року. За даними Міноборони, планувалося мобілізувати 300 тисяч осіб, одна за інформацією російських ЗМІ під призов може потрапити до 1 мільйона росіян.

Російський Forbes повідомляв, що протягом двох тижнів після 21 вересня із країни виїхали 700 тис. росіян, 200 тис. з яких поїхали до Казахстану. За оцінками різних російських відомств, з країни виїхали від 600 тис. до 1 мільйона осіб.