Росіяни допомагали завдавати ударів по НПЗ в РФ – представник ГУР

Представник ГУР МО Вадим Скибицький

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України стверджують, що завдавати ударів по російських нафтопереробних заводах (НПЗ) допомагали росіяни. Про це виданню The Guardian розповів представник відомства Вадим Скибицький.

«Деякі були росіянами українського походження, інші були неідеологічними росіянами, завербованими в обмін на плату», – передає британське видання слова Скибицького.

Представник ГУР також заявив, що число потенційних кандидатів для диверсій на території РФ було настільки великим, що відомство могло обирати виконавців.

При цьому Скибицький зазначив, що зараз Україна не може здобути перемогу на полі бою через низку факторів, включно з браком боєприпасів. Через це, вважає він, у Києва «немає іншого вибору», окрім як завдавати ударів по цілях на території РФ, у тому числі по військовій інфраструктурі, центрах управління, а також підприємствах, які виробляють зброю.

Україна впродовж останніх місяців активізувала атаки безпілотників по території РФ, унаслідок чого з ладу виведена значна частина нафтопереробної галузі Росії, що вже позначилося на цінах на бензин та інші види пального. Також обʼєктами нападів були підприємства оборонно-промислового комплексу.

Вранці 2 квітня дрони атакували підприємства Татарстана – в Єлабузі та Нижньокамську. Місцева влада заявила, що серйозних руйнувань немає, а технологічний процес підприємств не порушений. Українські медіа з посиланням на джерела у ГУР МО повідомили, що це спецоперація українських розвідників. У розвідці уточнили, що безпілотники атакували завод у Єлабузі, на якому збирають іранські «шахеди», маркуючи їх під «Герань-2».

Керівництво особливої економічної зони «Алабуга», гендиректор генерального директора Тимур Шагівалєєв заявив, що дрони були «оснащені обладнанням країн НАТО». Про яке саме обладнання йдеться, він не уточнив.

Також повідомлялося, що один з безпілотників спробував ударити по нафтопереробному заводу «ТАНЕКО» та поцілив у технологічну установку, після чого почалася пожежа. Джерело Радіо Свобода повідомило, що атака дронів на нафтопереробний завод у Нижньокамську була спільною операцією Служби безпеки України та Головного управління розвідки. За даними джерела, український дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ. Потужність цієї установки складала 8 мільйонів тонн нафти.

Це була перша атака дронів по території Татарстану від початку повномасштабної війни Росії проти України.

Форум