Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16 у другій половині 2024 року

Нідерланди збираються передати Україні загалом 24 винищувачі F-16. Оборонне відомство має намір скерувати до України першу партію літаків у другій половині 2024 року.

Про це міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен розповіла в інтерв’ю “Укрінформу” в Гаазі.

“Загалом ми збираємося передати 24 винищувачі F-16. Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури”, – заявила очільниця оборонного відомства Нідерландів.

Окрім того, очільниця Міністерства оборони Нідерландів окремо зауважила, що така передача є результатом спільної роботи та спільних зусиль України, Данії, Сполучених Штатів Америки та інших країн-партнерів по “авіаційній коаліції”.

“Це важко, це складно, але це станеться. Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати поставки винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських”, – додала Оллонгрен.

Тим часом перша група пілотів Повітряних сил ЗСУ завершила базовий курс навчання польотів на винищувачах F-16 у Великій Британії і тепер продовжать поглиблену підготовку з інструкторами з ВПС Франції.

Нагадаймо, що президент Румунії Клаус Йоганніс дав згоду на навчання близько 50 українських пілотів на винищувачах F-16 у навчальному центрі на військово-повітряній базі Фетешті.

Зазначимо, у березні видання The New York Times писало про те, що неповна українська ескадрилья до літа цього року буде готова до бойових вильотів на винищувачах F-16, однак на всіх не вистачить літаків, адже на той час, коли льотчики повернуться в Україну, з 45 винищувачів, обіцяних європейськими союзниками, “через хаос та плутанину” буде поставлено лише шість F-16.

18 лютого повідомлялось, що Україна очікує отримати перші винищувачі F-16 влітку 2024 року, ймовірно в червні. Міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас висловив думку, що в цей період часу можливо побачити ці винищувачі в Україні. Однак перед цим начальник управління преси та інформації Міністерства оборони Ілларіон Павлюк заявляв, що Україна не буде оголошувати конкретну дату отримання західних багатоцільових винищувачів F-16.