Нацгвардія розділила пів мільярда на бензин між «ОККО» та «ВОГ» зі знижкою менше 0,5%, не підпустивши дешевшу «Укрнафту»

Читать на русском

Нацгвардія розділила півмільярда на бензин між «ОККО» та «ВОГ» зі знижкою менше 0,5%, не підпустивши дешевшу «Укрнафту»

Нацгвардія розділила півмільярда на бензин між «ОККО» та «ВОГ» зі знижкою менше 0,5%, не підпустивши дешевшу «Укрнафту»

Центральна база забезпечення пально-мастильними матеріалами Національної гвардії України (військова частина 2274) 9 квітня за результатами тендеру уклала угоди на постачання бензину А-95 по талонах на 449,20 млн₴

Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Тендер було розбито на два однакові лоти очікуваною вартістю 224,85 млн₴ В торгах взяли участь дві фірми – «ОККО-постач» Віталія Антонова і «Петрол партнер» Світлани Івахів та Сергія Лагура (мережа WOG). На аукціонах вони не торгувались між собою, кожна фірма забрала собі по одному лоту з символічною знижкою менше 0,5%.

 xdidzriruiqheant

У торгах планувала взяти участь державна «Укрнафта». Але вона стикнулась з такими ж дискримінаційними вимогами, як і раніше на тендері Нацполіції – стосовно протоколів випробувань, сертифікатів відповідності, атестатів на акредитацію, та способу взаємодії з мережами АЗС. Нацгвардія фактично вимагала аби учасники її тендеру мали власні заправки у всіх регіонах. Тоді як «Укрнафта» у деяких регіонах має партнерські стосунки з мережами АЗС, бо така структура бізнесу дісталась їй після багаторічного управління групою Коломойського. Відповідно в загальноукраїнському масштабі під такі вимоги і проходили тільки «ОККО» і «ВОГ».

«Укрнафта» просила замовника змінити ці вимоги, аби вона змогла поборотись за підряд. Додаткова конкуренція дозволила б замовнику зекономити кошти. Наприклад, у ці ж дні відбувся тендер «Центру забезпечення виробництва» Укрзалізниці на бензин А-95 на суму 231,49 млн₴ «Укрнафта-постач» виграла його зі знижкою 8% у тих самих мереж «ОККО» і «ВОГ», що поділили між собою підряди Нацгвардії.

Однак Центральна база Нацгвардії відмовилась «послаблювати» свої вимоги. І «Укрнафта» не змогла їх навіть оскаржити в Антимонопольному комітеті, оскільки військові проводили свою закупівлю про спрощеній процедурі, а не по відкритим торгам.

Відповідно це відобразилось і на контрактній ціні палива. Якщо дивитись без ПДВ, оскільки військові закупівлі увільнені від цього податку, то у них вийшло дорожче на 5 гривень за літр – по 44,90 у НГУ проти 39,45 у Укрзалізниці.

Якби «укрнафтівці» змогли запропонувати таку ж ціну і Нацгвардії, то економія на півмільярдній закупівлі могла б скласти 50 мільйонів гривень.

Автор: Юрій Ніколов

nashigroshi.org