Новий історичний мінімум: Гривня вперше впала нижче позначки 37 грн/$

деньги,нбу,гривня,монеты,гривна,монета,банкнота,гривни,банкноты

Курс гривні продовжує знижуватися щодо долара США.

За підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на четвер, 14 грудня, на рівні 37,0245 грн/$, порівняно із 36,9861 грн/$ у середу. Це новий історичний мінімум для офіційного курсу національної валюти.

Водночас курс гривні до євро укріпився на 2 копійки – до 39,9217 грн за євро.

Читайте також: У Раді Нацбанку не бачать підстав для значних коливань курсу гривні

Нагадаймо, Національний банк оголосив про перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні із 3 жовтня, відмовляючись від фіксованого курсу гривні, який діяв від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком. Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку.

Зокрема, чистий продаж доларів Національним банком у перший тиждень жовтня, коли відбувся перехід до режиму керованої гнучкості курсу, зріс до рекордних $1,15 мільярда. У наступні два тижні чистий продаж доларів Національним банком складав $575 млн та $735,3 млн відповідно. 20-24 листопада він склав $521,4 млн.

Автор: Михайло Орлюк