Суд відкрив справу про банкрутство нафтопереробного заводу Коломойського

коломойский

Суд відкрив провадження у справі про банкрутство нафтопереробного комплексу "Галичина" (Дрогобицький нафтопереробний завод) Ігоря Коломойського та його партнерів.

Відповідне рішення Господарський суд Львівської області ухвалив 26 грудня, повідомляє Liga.net.

Банкрутство підприємства ініціювала "Укрнафта", яку держава повернула під свій контроль наприкінці 2022 року.

Суд визнав кредиторські вимоги "Укрнафти" до НПК "Галичина" на суму 828,17 млн₴

Раніше цього року "Укрнафта" звернулася з позовом до НПК "Галичина" про стягнення заборгованості за договорами постачання нафтопродуктів на суму 9,44 млрд грн (з урахуванням процентів та пені) і вимагала арештувати все рухоме та нерухоме майно підприємства.

НПК "Галичина" контролюється неформальною групою "Приват" Ігоря Коломойського та його партнерів.

Як писав БізнесЦензор, у листопаді 2019 — травні 2020 року "Укрнафта", яка тоді перебувала під контролем Коломойського, уклала низку договорів з НПК "Галичина" на постачання нафтопродуктів на 6,56 мільярда гривень.

За умовами договорів, НПК "Галичина" повинна була розрахуватися за нафтопродукти протягом 90 календарних днів від дати отримання кожної партії нафтопродуктів, але не зробила цього. У жовтні 2021 року компанії уклалидодаткові договори про відстрочку платежу на три роки, але компанія Коломойського їх також не виконала повною мірою.

Детальніше читайте у матеріалі: Як вивести з "Укрнафти" 31 мільярд і уникнути покарання. Кейс від Коломойського

Нагадаймо, 6 листопада 2022 року стратегічно важливі підприємства ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор", пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, було передано в управління Міністерства оборони до завершення військового стану.

Після цього у ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта" було змінено склад наглядових рад, а керівником обох компаній призначили Сергія Корецького.

НАК "Нафтогаз України" належали 50%+1 акція "Укрнафти", ще 42% володіли компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського та його партнерів. "Приват" здійснював операційний контроль над "Укрнафтою" з лютого 2003 року.

Автор: Михайло Орлюк