Україна експортувала найбільше агропродукції до Румунії, Китаю,Туреччини —

Дата: 31 января , 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

зерно поле

2023 року до трійки найбільших імпортерів української агропродукції увійшли Румунія, Китай та Туреччина. Про це розповів заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов.

Так, Румунія вперше очолила рейтинг найбільших імпортерів української агропродукції, закупивши її минулого року на суму 2,875 млрд. доларів. Частка цієї країни у вітчизняному експорті агропродовольства становила 13%.

Китай посів у рейтингу друге місце. При цьому у вартісному вимірі Китай збільшив обсяг закупівель української агропродукції. Якщо 2022 року вартість поставок з України до цієї держави становила 1,88 млрд дол, то 2023 року збільшилися приблизно на 18% — до 2,22 млрд дол. Частка Китаю у вітчизняному експорті агропродовольства становила минулого року 10%.

На третьому місці опинилася Туреччина з часткою 9%, імпортувавши з України агропродукцію на 1,994 млрд дол.

Пугачов зазначив, що наслідками введених Польщею навесні минулого року і обмежень на ввезення сільськогосподарської продукції з України, що продовжуються до цього часу, стали не тільки втрата нею статусу головного покупця у нас на світовому ринку, а й зниження вартості її імпорту на третину — до 1,79 млрд. дол.

До десятки основних імпортерів української продукції також увійшли:

• Іспанія (1,765 млрд дол);

• Нідерланди (1,274 млрд дол);

• Єгипет (1,066 млрд дол);

• Італія (1,045 млрд дол);

• Німеччина (862 млн дол);

• Угорщина (471 млн дол).

Ці країни у минулому році сформували для вітчизняних експортерів агропродовольства 69% валютних надходжень.