НАБУ виявило схему розблокування податкових накладних за хабарі на Харківщині

хабар,набу

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) затримало посадовицю ГУ Державної податкової служби у Харківській області під час отримання неправомірної вигоди у розмірі $55 тис.

15 лютого НАБУ і САП повідомили посадовиці про підозру за ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 369 КК України, повідомляє пресслужба Бюро.

За даними слідства, посадовиця запропонувала представникам приватної компанії передати цю суму нібито для керівника ГУ ДПС у Харківській області, аби той ухвалив рішення про виключення товариства з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, а також про реєстрацію зупинених податкових накладних цього ТОВ.

"Крім того, упродовж січня — лютого 2024 року податківиця висловила прохання надати їй неправомірну вигоду у сумі $150 тис. за вчинення дій в інтересах низки товариств, зокрема під час проведення підпорядкованим їй відділом перевірки щодо правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів", – зазначається у повідомленні.

Наразі слідством вживаються заходи щодо встановлення причетності інших посадових осіб ДПС та фізичних осіб, додали у НАБУ.

Співробітницю Податкової служби затримали при отриманні хабаря
Співробітницю Податкової служби затримали при отриманні хабаря

Де ще затримували податківцівза корупцію при блокуванні податкових накладних?

Як повідомлялося, у червні 2023 року Державне бюро розслідувань викрило двох керівниць відділів податкової служби в Кіровоградській області на вимаганні хабарів з підприємців за реєстрацію податкових накладних.

У квітні минулого року НАБУ викрило схему вимагання "відкатів" за розблокування податкових накладних у головному управлінні Державної податкової служби на Львіщині.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев визнавав, що повністю вирішити проблему з блокуванням податкових накладних "білого" бізнесу неможливо, але її потрібно зменшити.

Детальніше читайте у матеріалі БізнесЦензора: Чому кожен десятий український бізнес стикається з блокуванням податкових накладних

Автор: Михайло Орлюк