«Циркон» невразливий? Що стало відомо про гіперзвукову ракету після перших ударів і чого чекати далі

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 7 жовтня 2020 року

Гіперзвуковий «убивця авіаносців», нібито невразливий для будь-яких систем протиповітряної оборони – так ще за рік до повномасштабного вторгнення в Україну російські пропагандисти вихвалялися ракетою «Циркон». Однак, після її застосування по Україні технічні характеристики зброї почали прояснюватись: виявилося, що вони не такі, як заявляє Кремль.

Наразі відомо про три випадки застосування «Цирконів» по території України: 30 грудня 2023 року по цивільній інфраструктурі Запоріжжя; 7 лютого та 25 березня 2024 року по цивільній інфраструктурі Києва. В усіх трьох випадках «невразливі» ракети збивали. Що відомо про «Циркон» після досліджень українських експертів?

Двигун від збитого над Києвом 25 березня Циркона

Двигун від збитого над Києвом 25 березня Циркона

Що заявлялось агресором

Про льотно-конструкторські державні випробування ракети «Циркон» стало відомо у лютому 2016 року.

В середині квітня 2017 року російські ЗМІ повідомили, що швидкість ракети досягла 8 Махів (близько 9800 км/год); з якої платформи запускали ракету, тоді не сказали. Зараз РФ заявляє про швидкість у 9 Махів (більше 11 000 км/год).

Заявлена бойова маса у російських джерелах – 300-400 кг.

4 жовтня 2021 року «Циркон» запустили з борту атомного підводного човна, стверджують пропагандистські ЗМІ.

Станом на кінець 2021 року російські ЗМІ повідомляли про 12 успішних запусків: 10 з корабля, і 2 – з підводного човна.

Що відомо зараз

Основне призначення

Знищення морських і наземних цілей.

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 2019 рік

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 2019 рік

Бойова частина

Видання Defense Express наголошує на фальсифікації: бойова частина збитого над Києвом «Циркона» – майже втричі менша, усього 100-150 кг, з них вибухівки – лиш 40 кг. З таким потенціалом, зазначають у виданні, цій ракеті не під силу не те що потопити авіаносець (про що звідусіль лунало у пропагандистських ЗМІ), а й навіть есмінець чи фрегат.

Архітектура

Ракету побудували «на архітектурі 9М723 (одноступінчаста твердопаливна балістична ракета класу «Іскандер» ), в дечому вона схожа і з «Іскандером», і з «Кинджалом», стверджує Олександр Коваленко, оглядач групи «Інформаційний спротив».

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 7 жовтня 2020 року

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 7 жовтня 2020 року

Платформа для запуску

Російські ЗМІ писали про пуски з кораблів та підводних човнів. З кораблів ракета стартує за допомогою Універсального корабельного стрільбового комплексу (УКСК) 3С14. З нього також вистрілюють «Онікси» та «Калібри», яким обстрілюють Україну.

Повідомляли, що «Циркони» сумісні і з береговими ракетними комплексами.

«Емпірично стало зрозуміло, що росіяни запускають ці ракети з Криму з наземних пускових установок. Питання: скільки у них є пускових установок для забезпечення масовості запуску», – розповів Радіо Свобода Іван Киричевський, експерт військового порталу Defense Express.

Особливості траєкторії

Російські військові експерти неодноразово відзначали здатність «Циркона» маневрувати у вертикальній та горизонтальній площинах. Це, мовляв, має ускладнити ураження системами ППО.

«Бойове завдання зазначена ракета не виконує. Характеристики «супер», «гіпер» – все це слова, а насправді до бойового застосування ракеті ще йти та йти. Вона летить не туди, куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована», – сказав Суспільному Андрій Кульчицький, керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз

Швидкість і малопомітність

Наразі російські джерела (наприклад, тут) заявляють про швидкість «Циркона» у 9 Махів (більше 11 000 км/год) та відстань ураження до 1000 км. На такій швидкості на висоті у 3о-40 км ракета, мовляв, летить у хмарі відкритої плазми (горить, ніби факел). А ця плазма нібито поглинає радіолокаційні промені, що робить «Циркон» непомітним для радарів ППО.

Проте, 25 березня над Києвом підрозділи протиповітряної оборони збили дві таких ракети. А одну з них уразив американський ЗРК Patriot, наголосив Андрій Кульчицький.

Після досліджень експерти називають діапазон швидкостей ракети від 2 до 7,5 Маха, на різних етапах польоту.

7 лютого ППО України збила «Циркон» на швидкості 2,5 тис км на годину (2 Маха), повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Після обстрілу 25 березня, за даними Defense Express, було встановлено, що РФ гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун рухає «Циркон» з постійною швидкістю 5,5 Маха (більше 6700 км/год.).

Таким чином, пише видання, «Циркон», на відміну від Х-47 «Кинжал» «все ж таки є гіперзвуковою ракетою, яка може підтримувати постійну гіперзвукову швидкість. А не лише короткочасно розганятися до неї за рахунок твердопаливного двигуна».

Під час пікірування для заходу на ціль йде розгін до 7,5 Маха (більше 9000 км/год), а згодом, ближче до землі, ракета уповільнення до 4,5 Маха (понад 5500 км/год).

Експертиза з’ясувала, що ракета оснащена двома двигунами – твердопаливним та рідинним.

Американські чіпи

У збитому «Цирконі» українські експерти знайшли імпортні комплектуючі.

«Два чіпа американських, – пояснив Настоящему времени Андрій Кульчицький. – Тобто, є ракета 2023 року, з переходом на 2024-й і застосування у 24-му. А елементна база знову уся імпортна».

Наразі «Циркони» – рідкісні ракети, у найкарщому випадку Росія виготовляє їх по одній на місяць, наголошує Олександр Коваленко.

«Ми зараз спостерігаємо процес випробувань «Цирконів» у реальних бойових умовах. Якщо росіяни будуть задоволені випробуваннями, можуть підвищити темпи виробництва», – застерігає експерт.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім’я не буде розкрите.