Європейські винороби адаптуються до зростання попиту на слабоалкогольні та безалкогольні вина, щоб впоратися зі зниженням споживання та економічними викликами, повідомляє Euronews, пише УНН.
Деталі
Вживання вина є частиною культурної історії Європи, але сьогодні, як зазначається, модно споживати менше алкоголю, особливо серед молоді.
Тому група експертів закликає європейську виноробну промисловість освоювати зростаючий ринок слабоалкогольних та безалкогольних вин. Це може стати ключем до зупинки негативної тенденції в економіці.
Практично половина світового споживання вина припадає на жителів ЄС, де у 2023 році було випито 107 мільйонів гектолітрів. Але споживання вина зменшується вже протягом багатьох років.
З 2010 по 2020 рік споживання вина в ЄС зменшилося майже на чверть. Очікується, що показники продовжать знижуватися, хоч і повільними темпами.
На думку експертів, причинами цього є проблеми зі здоров'ям та зміна звичок споживання алкоголю. Так виникла ідея зі слабоалкогольними та безалкогольними напоями.
Минулого року Єврокомісія створила аналітичну групу для оцінки ситуації у виноробній промисловості.
Причиною стало «вирішення поточних проблем, з якими стикається виноробний сектор: екстремальні погодні умови, способи адаптації до зміни клімату та довкілля, а також зміна смаків споживачів», як пояснив Херардо Фортуна, журналіст Euronews, що висвітлює цю галузь.
За словами Фортуни, з урахуванням складної ситуації в міжнародній торгівлі зменшився експорт вина, а також знизилося внутрішнє споживання.
Тому аналітична група рекомендувала представникам галузі вивчити сегмент слабоалкогольних або безалкогольних вин, які набирають популярність.
Ринковий потенціал європейських виробників, як зазначається, буде зростати, оскільки розмір світового ринку безалкогольного вина збільшиться майже з 8 мільярдів євро до 14 мільярдів євро до кінця 2031 року.
Це означає, що щорічний темп зростання становитиме понад 10%. Найбільші ринки збуту - у США, Канаді, Австралії та Індії.
Зазначається, що європейські винороби, «схоже, нарешті змирилися з ідеєю виробництва безалкогольного вина».
При цьому Ерік Сарджакомо, заступник голови комітету Європарламенту з сільського господарства, повідомив, що баланс між традиційними інтересами виноробів і новими можливостями є складним завданням для європейських виробників вина. За його словами, у індустрії є всі можливості для досягнення успіху.
Якщо європейські винороби повністю приєднаються до проєкту, це, як зазначається, «стане великою можливістю для бізнесу в найближчі роки».