Різдвяний стіл є важливою частиною святкування Різдва в Україні. Страви традиційної різдвяної вечері зберігають у собі традиції, які передаються з покоління в покоління.
Символіка різдвяного столу проявляється в кількості страв, яких має бути рівно 12. Це число не випадкове: воно символізує 12 апостолів, і кожна страва має своє значення.
УНН підготував добірку рецептів страв на ваш різдвяний стіл-2024 від Євгена Клопотенка.
Однією з основних страв, яка обов'язково повинна бути на різдвяному столі, є кутя. Кутя - це традиційна українська обрядова страва, яка символізує достаток, єдність родини та шанування предків. Її готують переважно у Святвечір.
ТРАДИЦІЙНА КУТЯ З ПШЕНИЦІ. РЕЦЕПТ КУТІ З ІЗЮМОМ І МАКОМ
ІНГРЕДІЄНТИ
350 г пшениці
50 г волоських горіхів
50 г ізюму
50 г запареного маку
1 ч. л. лимонної цедри
2 столові ложки лимонного соку
мед за смаком
Крок 1
Промийте 350 г пшениці, щоб позбутися сміття та зайвої оболонки. Зараз у магазинах продається вже готова пшениця спеціально для приготування куті, але ми використовуємо звичайну.
Крок 2
Промиту пшеницю залийте водою і варіть 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4. Якщо любите більш розварену кутю, варіть трохи довше.
Крок 3
Викладіть у миску 50 г маку і залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі або ступці. Прекрасно для перетираня маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. У такому випадку мак можна навіть не замочувати, а молоти до того часу, поки не почне утворюватися макове молочко.
Крок 4
Подрібніть 50 г волоських горіхів. Я рекомендую зробити це за допомогою щільного пластикового пакета та качалки. Треба просто скласти горіхи в пакет і побити качалкою. Так простіше контролювати ступінь подрібнення, тому що в блендері ви можете швидко перетворити горіхи на борошно, а це нам не потрібно.
Крок 5
У велику миску викладіть варену пшеницю та додайте подрібнені горіхи і мак, всипте 50 г ізюму та додайте мед за смаком.
Крок 6
Додайте лимонну цедру в миску та вичавіть лимонний сік за смаком. Це надасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.
Крок 7
Добре все перемішайте та додайте теплої води до бажаної консистенції готової страви.
Ще одним не менш важливим компонентом традиційного різдвяного столу є вареники з різними начинками. Зазвичай їх начиняють капустою, картоплею, грибами, квасолею. Роблять і солодкі варіанти, наприклад, з вишнями, сиром або маком.
ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ І ГРИБАМИ ВІД ЄВГЕНІЯ КЛОПОТЕНКА
Інгредієнти
Для тіста:
360 г борошна
180 мл води
½ ч. л. солі
2 столові ложки олії
Для начинки:
130 г картоплі
200 г шампіньйонів
1 цибулина
2 столові ложки олії
¼ ч. л. меленого чорного перцю
⅓ ч. л. солі
2 ст. л. олії
сметана або гриби для подачі
Крок 1
В 360 г борошна додайте 180 мл води, ½ ч. л. солі та 2 ст. л. рослинної олії. Замісіть однорідне тісто та залиште відпочити.
Крок 2
Очистіть 130 г картоплі, покладіть у каструлю та залийте водою. Варіть 25 хвилин, перевіряючи готовність ножем: він має легко входити в картоплю. Злийте воду з картоплі та розімніть.
Крок 3
Наріжте 200 г грибів пластинками, цибулю - трохи меншими пластинками. Розігрійте на сковороді 2 ст. л. олії, обсмажте гриби протягом 5 хвилин. Додайте на сковороду цибулю та смажте ще 3-4 хвилини. Змішайте грибну смажену з картоплею, додайте 1/3 ч. л. солі та 1/4 ч. л. перцю.
Крок 4
Розкатайте тісто завтовшки приблизно 0,5 см, виріжте склянкою кружечки та формуйте вареники. Залишки тіста зберіть в кульку, знову розкатайте та допрацюйте вареники.
Крок 5
Закип'ятіть воду в каструлі, киньте вареники та варіть 5 хвилин від моменту закипання. Викладіть вареники на тарілку, змастіть 2 ст. л. олії та подавайте зі сметаною або грибною смажкою.
Серед напоїв на різдвяному столі обов'язково має бути традиційний узвар. Це напій, який зазвичай готують з сушених фруктів та меду.
УЗВАР ІЗ СУХОФРУКТІВ: РЕЦЕПТ ТРАДИЦІЙНОГО УКРАЇНСЬКОГО НАПИТКУ
Інгредієнти
350 г сухофруктів
3 л води
7-8 ст. л. меду
3 бутони гвоздики
1 ст. л. маку
Крок 1
Сушені фрукти та ягоди або їх готовий набір викладіть у друшлаг і ретельно промийте під проточною водою.
Крок 2
Після цього викладіть у велику каструлю та залийте 3 л води. Варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, щоб смак вийшов більш насиченим.
<