Хоча люди, можливо, перетворили вживання алкоголю на частину традицій, але homo sapiens у цьому не є таким уже й винятковим, стверджують дослідники. Споживання етанолу з ферментованих фруктів може бути звичайним явищем серед різних видів тварин. Однак їхня мета може не збігатися з нашою, коли ми відвідуємо бари.
Пише УНН з посиланням на The Guardian та Trends in Ecology and Evolution.
Огляд опублікованих даних показує, що алкоголь природним чином зустрічається майже в кожній екосистемі на Землі.
Так зване "оп'яніння" серед тварин може бути набагато поширенішим.
Проаналізувавши дослідження про тварин і алкоголь, науковці дійшли висновку, що існує "різноманітна компанія" видів, які прийняли та адаптувалися до етанолу у своєму раціоні, який зазвичай з'являється через ферментовані фрукти, сік і нектар.
Довідка
Етанол став доступним на Землі близько 100 мільйонів років тому, коли квіткові рослини почали виробляти цукристі плоди та нектар, які дріжджі могли б ферментувати. Вміст алкоголю в нектарі, як правило, низький - від 1% до 2% об'ємних одиниць, але в перезрілих плодах пальми його концентрація може досягати 10% об'ємних одиниць.
В одному з досліджень диких шимпанзе на південно-сході Гвінеї зафіксували на камеру, коли вони упивались алкогольним соком пальм рафії. Тим часом мавпи на острові Барро Колорадо, Панама, люблять насичені етанолом жовті плоди момбін, які, як виявилось, містять від 1% до 2,5% алкоголю.
Користь чи задоволення?
Невідомо, чи навмисно тварини вживають етанол заради чистого задоволення від споживання, і потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти його вплив на фізіологію та еволюцію тварин. Проте дослідники стверджують, що споживання етанолу може принести кілька переваг диким тваринам.
По-перше, це джерело калорій, а запахові сполуки, що утворюються під час бродіння, можуть направляти тварин до джерел їжі, хоча дослідники кажуть, що малоймовірно, що тварини можуть самостійно виявити етанол.
Медитація покращує ментальне та фізичне здоров'я - дослідження22 жовтня 2024, 03:20 • 16771 перегляд
По-друге, етанол також може мати медичні переваги: плодоядні мушки навмисно відкладають свої яйця в речовинах, що містять етанол, що захищає їхні яйця від паразитів, а личинки плодоядних мух підвищують споживання етанолу, коли паразитують оси.
Проте деякі істоти стикаються з етанолом рідше і можуть страждати від наслідків. Тести на кедрових свирелях, які загинули, вдарившись об огорожі та інші конструкції, показали, що вони літали в стані алкогольного сп'яніння після того, як наїлися перезрілих ягід бразильського перечного дерева.
"Оп'яніння не приносить користі в середовищі, де ви боретеся за виживання", - говорить Анна Боуленд, дослідник з групи Університету Ексетера.