неділя09 березня 2025
obkom.org.ua

Великий піст 2025: що дозволено вживати, а від чого краще відмовитися.

У 2025 році Великий піст триватиме з 3 березня до 19 квітня. Пропонуємо детальний розклад харування по днях, а також список заборонених і дозволених продуктів для вірян УГКЦ та ПЦУ.
Великий пост 2025: что разрешено есть и в каких продуктах стоит ограничить себя.

Віряни Української греко-католицької церкви (УГКЦ) та Православної церкви України (ПЦУ) активно готуються до Пасхи, дотримуючись 40-денного Великого посту.

У 2025 році Великий піст почнеться 3 березня і триватиме до 19 квітня, пише УНН.

Піст має важливе духовне значення в християнстві. Обмеження в їжі сприяє духовному очищенню та внутрішньому розвитку. Це час для молитви, покаяння та зміцнення віри. Відмова від певних продуктів символізує зменшення залежності від матеріального і допомагає зосередитися на духовних цілях.

Обмеження в їжі під час Великого посту

Найсуворіші обмеження стосуються продуктів тваринного походження. Під час посту заборонено вживати:

  • М'ясо та м'ясні продукти: всі види м'яса (яловичина, свинина, баранина, курятина, індичка, дичина), а також ковбаси, сосиски та м'ясні делікатеси. Не можна використовувати сало та жири тваринного походження.
  • Молочні продукти: всі види молока (коров'яче, козине тощо), сири, кисломолочні продукти, сметана, вершки, масло та морозиво.
  • Яйця: всі яйця, включаючи курячі, перепелині та гусині, а також страви з їх використанням.
  • Риба: хоча риба вважається пісною їжею, її споживання дозволено лише в певні дні - Благовіщення (7 квітня) та Вербну неділю (13 квітня). У Лазареву суботу (12 квітня) дозволяється ікра.
  • Алкоголь: міцні алкогольні напої під забороною. У помірних кількостях допускається червоне вино на свята.

Православна Церква спростувала міфи про «таємне» ім'я при хрещенні09.01.25, 10:17 • 26303 перегляди

Дозволені продукти у Великий піст

  • Овочі: основа постного раціону, включаючи свіжі (огірки, помідори, капуста) та варені (картопля, буряк, морква). Можна вживати тушковані, запечені та смажені овочі в дозволені дні.
  • Фрукти та ягоди: дозволено їсти свіжі фрукти (яблука, груші, цитрусові) та ягоди, а також заморожені та сушені фрукти.
  • Злаки та бобові: різноманітні каші (гречана, рисова, вівсяна), макарони без яєць, пісний хліб та бобові (горох, квасоля, сочевиця).
  • Гриби: свіжі, сушені та мариновані гриби можуть входити в раціон.
  • Горіхи та насіння: вживайте в помірних кількостях.
  • Напої: вода, трав'яні чаї, компоти без цукру та свіжовичавлені соки.
Image

Традиції харчування у Великий піст

1-й тиждень Великого посту (3 березня - 9 березня)

  • Понеділок, 3 березня (Чистий понеділок): Сухоядіння. Повне утримання від вареної їжі та олії. Дозволено лише хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи. Бажано утриматися від їжі до вечора.
  • Вівторок, 4 березня: Сухоядіння. Аналогічно Чистому понеділку.
  • Середа, 5 березня: Сухоядіння.
  • Четвер, 6 березня: Сухоядіння.
  • П'ятниця, 7 березня: Сухоядіння.
  • Субота, 8 березня: Гаряча їжа з рослинною олією. Дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби, рагу, пісний борщ) з додаванням рослинної олії. Дозволено вино (помірно).
  • Неділя, 9 березня (Торжество Православ'я): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.

Православний календар на 2025 рік: дати великих свят31.12.24, 19:30 • 254841 перегляд

2-й тиждень Великого посту (10 березня - 16 березня)

- Понеділок, 10 березня: Сухоядіння.

- Вівторок, 11 березня: Гаряча їжа без олії. Дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) без додавання олії.

- Середа, 12 березня: Сухоядіння.

- Четвер, 13 березня: Гаряча їжа без олії.

- П'ятниця, 14 березня: Сухоядіння.

- Субота, 15 березня: Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).

- Неділя, 16 березня (свт. Григорія Паламы): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.

Image

3-й тиждень Великого посту (17 березня - 23 березня)

- Понеділок, 17 березня: Сухоядіння.

- Вівторок, 18 березня: Гаряча їжа без олії.

- Середа, 19 березня: Сухоядіння.

- Четвер, 20 березня: Гаряча їжа без олії.

- П'ятниця, 21 березня: Сухоядіння.

- Субота, 22 березня: Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно).

- Неділя, 23 березня (Хрестопоклонна): Гаряча їжа з олією. Аналогічно суботі.

4-й тиждень Великого посту (24 березня - 30 березня)

- Понеділок, 24 березня: Сухоядіння.

- Вівторок, 25 березня: Гаряча їжа без олії.

- Середа, 26 березня: Сухоядіння.

- Четвер, 27 березня: Гаряча їжа без олії.

- П'ятниця, 28 березня: Сухоядіння.

- Субота, 29 березня (свт. Іоанна Лестничника): Гаряча їжа з олією. Дозволено вино (помірно