Дрони атакували вісім регіонів РФ, під удар потрапили обʼєкти енергетики та НПЗ

Пожежа на російському НПЗ, фото ілюстративне

Міністерство оборони РФ заявило, що російські засоби ППО збили або перехопили 12 українських безпілотників над територією Росії в ніч на 2 травня. Згідно з заявою російських військових, пʼять дронів знищили над територією Брянської області, три – над Краснодарським краєм, два – над Ростовською областю, по одному над Курською та Бєлгородською областями.

Під удар безпілотників, за повідомленнями регіональної влади, потрапили щонайменше три регіони, про які міністерство оборони РФ не згадує. У Смоленській області, як заявив губернатор Василь Анохін, безпілотники намагалися атакувати обʼєкт цивільної енергетичної інфраструктури у Рославльському районі, ніхто не постраждав.

В Орловській області під час спроби знешкодити безпілотники у двох районах ушкоджень зазнали обʼєкти енергетичної інфраструктури, повідомив губернатор Андрій Кличков. За його словами, внаслідок того, що сталося, частково порушене електропостачання. Чи є постраждалі, очільник регіону не уточнив.

У Воронезькій області, як розповів губернатор Олександр Гусєв, впродовж семи з половиною годин була оголошена небезпека атаки БПЛА. Наслідки обстрілу місцева влада не коментувала.

У Краснодарському краї безпілотники збили в районі селища Афіпський, повідомили телеграм-канали Shot і Astra. Місцеві жителі розповіли, що чули три вибухи. Дрони ймовірно збили на підльоті до Афіпського НПЗ, який розташований за три кілометри від селища. Губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв це не коментував.

У Курській області внаслідок атаки українського дрона в селищі Понирі ушкоджені лінії електропередачі, через що в населеному пункті немає світла, заявив губернатор Роман Старовойт.

Губернатор Брянської області Олександр Богомаз розповів, що один БПЛА знищили над Стародубським муніципальним округом, два – над Погарським районом. Де збили ще два безпілотники, він не уточнив. Губернатор додав, що постраждалих та руйнувань немає.

У Ростовській області сили ППО збили два безпілотники в районі Новошахтинська та Каменська-Шахтинського, заявив губернатор Василь Голубєв. За його словами, внаслідок атаки постраждалих та пошкоджень немає.

Влада Бєлгородської області не коментувала повідомлення про атаку безпілотника.

З початку 2024 року під удар дронів потрапили кілька підприємств нафтового сектора, через що на деяких НПЗ перестали працювати установки первинної переробки нафти. За даними Reuters, у першому кварталі свої потужності зупинили щонайменше сім російських заводів. Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлі бензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстан. Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

Форум