У Запоріжжі і Львові на підтримку військових з «Азовсталі»

Акція у Львові, щоб нагадати, що 2 роки українські захисники у російському полоні, 18 травня 2024 року

У Запоріжжі і Львові 18 травня відбулись акції на підтримку військових з « Азовсталі ».

У Запоріжжі відбулася акція-автопробіг на підтримку українських військовополонених, оборонців Маріуполя, які рівно два роки тому вийшли з «Азовсталі». У заході взяли участь кілька сотень автомобілів та байкерів, які з тематичними плакатами, та національними прапорами, прапорами підрозділів проїхалися центральним проспектом міста, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Я вже навіть збилася з рахунку, на яку вже поспіль акцію виходжу. Два роки поспіль на всі акції, на всі зустрічі, на всі автопробіги. Скрізь, не тільки у Запоріжжі, по всіх містах. Син у полоні. Остання інформація була в лютому місяці, коли був обмін останній. Знаю про сина від звільнених. А сама розмовляла востаннє з ним 1 березня 22 року. Більше без зв’язку. Він підтверджений країною-агресором, що в полоні. Пишемо листи, але як хлопці звільнені нам розповідають, що ніхто не отримує жодного листа», – ділиться мати полоненого бійця частини 3029 НГУ Олена.

У Запоріжжі відбулася акція до річниці виходу українських військових з «Азовсталі», 18 травня 2024 року

У Запоріжжі відбулася акція до річниці виходу українських військових з «Азовсталі», 18 травня 2024 року

За словами учасників акції, автопробіг має привернути увагу громадськості та міжнародних організацій до проблеми повернення українських полонених, які рівно два роки поспіль перебувають у російському полоні.

«Прийшов підтримати свого друга, він від самого початку був захисником «Азовсталі». Полон. Сподіваюсь, що живий. За останньою інформацією, живий. Як зараз відбувається, всі ми розуміємо, що в полоні незрозуміло по факту з людьми там, в якому вони стані, чи живі вони досі. Тому прийшов на підтримку саме свого друга й інших людей, які мають своїх рідних, близьких, які потрапили в полон», – ділиться учасник акції на ім’я Іван, який прийшов на підтримку свого друга, бійця «Азову».\

Крім того, рідні українських військовополонених зібрались у Львові на акцію, щоб нагадати про те, що 2 роки тому їхні сини, доньки, чоловіки, дружини, мами, тати, брати, сестри, наречені вийшли з заводу «Азовсталь» у Маріуполі за наказом командування. Родичі не знають, де чи живі їхні рідні, де саме їх утримує Росія.

Акція у Львові, щоб нагадати, що 2 роки українські захисники у російському полоні, 18 травня 2024 року

Акція у Львові, щоб нагадати, що 2 роки українські захисники у російському полоні, 18 травня 2024 року

«18 травня 2022 року мій син виходив у полон, згідно з наказом. Це був останній зв’язок з ним, останнє повідомлення, що він всіх нас любить. Він давно у списку на обмін, але останній обмін азовців був рік тому. Я не знаю, що з сином. Коли дізнаюсь про новий обмін, то відчуття двоякі: радію, що наші виходять на волю, але боюсь дивитись у список, бо там немає прізвища, яке я так хочу там побачити. Скільки ще чекати? Їм казали 3-4 місяці. Пройшли 24», ‒ говорить мама «азовця» Наталія.

«20 травня 2022 року мій син дзвонив і виходив із командирами. Сказав не переживати, що 2-3 місці не буде зв’язку, він повернеться…2 роки… Нічого невідомо. Останній раз хлопець 31 січня цього року, коли був обмін, сказав мені, що впізнав сина у Горлівці, навіть номер бараку знаю. Мені стало легше, що живий, але де він зараз? Тепер знов повна невідомість. Їх перевозять у Росію. Я щоразу на акції. Для мене підтримка інших людей дуже важлива», ‒ каже мати «азовця».

Підтримати рідних військовополонених прийшли десятки людей. Вони тримали плакати з написами: «Ми хочемо бачити наших рідних вдома»,«Free Azov», «Поверніть живими», «Не мовчи ‒ полон вбиває», «Ми ‒ вдома, вони ‒ у пеклі», «86 днів оборони, 2 роки полону. Де обміни?», «Третя весна у полоні», «Чекаю чоловіка і сина», «Вони теж хочуть жити, пити каву, прокидатися у своєму ліжку».

Учасники акції скандували: «Стань голосом полонених», «Поверніть Героїв додому». Говорили про те, що українським захисниками обіцяли перебування в неволі протягом 2-3 місяців, але ворог утримує у важких нелюдських умовах вже 2 роки. А водії автомобілів та громадського транспорту свою підтримку висловлювали звуками клаксонів.

У травні 2022 року, президент Володимир Зеленський заявив, військові мають повне право вийти і зберегти своє життя. А далі все залежить від того, що на себе брала ООН, Червоний Хрест, Російська Федерація, що вони (бійці) будуть усі в безпеці і будуть очікувати того чи іншого формату обміну.

Україна готова до обмінів військовополоненими з Росією у будь-який час. Про це заявив днями Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Але, як повідомляє Координаційний штаб, Росія систематично звинувачує Україну у бездіяльності та небажанні обмінювати поневолених військовослужбовців і цивільних людей. Хоча Росія продовжує односторонньо блокувати обміни військовополоненими.

8 лютого 2024 року відбувся 51-й обмін військовополоненими і в Україну повернулись з російського полону 100 громадян України.

У Запоріжжі автопробіг на підтримку українських військових, що перебувають у російському полоні, відбувається втретє. Раніше такі акції у місті відбулися 17 лютого 2024 року та 24 грудня 2023 року.

17 травня 2022 року у Міноборони України повідомили про початок операції з порятунку заблокованих на території «Азовсталі» українських військових – із заводу до медзакладу в окупованому Новоазовську евакуйовано 53 тяжкопоранених військових. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доправлені в окуповану Оленівку.

За даними Генштабу ЗСУ, захисники Маріуполя, утримуючи позиції на «Азовсталі», «не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС».

Президент України Володимир Зеленський заявив 21 травня 2022 року в спільному з першою леді інтерв’ю ведучим національного телемарафону «Єдині новини», що захисники Маріуполя, виведені з заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь», мають бути звільнені за процедурою обміну.

«Ми не розуміли, що таке полон, доки туди не потрапили»: музикант оркестру Нацгвардії про полон РФ, Оленівку, «Азовсталь» та обмін

Будь ласка, зачекайте

Форум