НАЗК почне перевіряти декларації чиновників за допомогою ШІ

Читать на русском

НАЗК почне перевіряти декларації чиновників за допомогою ШІ

НАЗК почне перевіряти декларації чиновників за допомогою ШІ

Національне агентство України з протидії корупції (НАЗК) перевірятиме декларації чиновників за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

Про це сказав заступник голови агентства Артем Ситник, повідомляє сайт НАЗК.

За його словами, до поточного моменту НАЗК не проводило системних перевірок більш ніж для 99% усіх поданих декларацій, оскільки цей процес здійснювався в ручному режимі і насамперед стосувався найвищих державних посад, починаючи з президента.

Тепер обов’язок НАЗК щорічно перевіряти всі декларації так званих "топ-чиновників" було скасовано законодавчо. Найближчим часом декларації з найменшим показником ризику перевірятимуться засобами ШІ, а решта – вручну.

"Йдеться про порівняння даних декларації з іншими реєстрами, перевірку певними "формулами", наприклад, на виявлення ознак незаконного збагачення, наявності необґрунтованих активів тощо", – сказав Ситник.

У НАЗК прогнозують, що таку перевірку пройде третина поданих декларацій. Однак вона не означатиме, що декларація пройшла повну перевірку, а лише свідчитиме, що вона має мінімальний коефіцієнт ризику невідповідності. У майбутньому декларації, перевірені ШІ, можуть перевіряти ще раз вручну, якщо від уповноважених органів надійде відповідне звернення.

Даіграмна ілюстрація. Джерело — nazk.gov.ua/ qkxiqdxiqdeihrant