Пентагон щодо ракетних загроз для Польщі: США готові захищати територію НАТО

Сполучені Штати готові виконувати свої зобов’язання в межах альянсу НАТО і «захищати союзні країни в разі загрози нападу», зазначила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх

Сполучені Штати готові виконувати свої зобов’ язання в межах альянсу НАТО і «захищати союзні країни в разі загрози нападу, в тому числі пов’язаного з російськими ракетними обстрілами», зазначила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

«Я можу вам сказати те, що ця адміністрація неодноразово заявляла: ми захищатимемо кожен дюйм території НАТО. Якщо союзник НАТО зазнає нападу – ми, звісно, не хотіли б цього бачити – але ми будемо захищати кожен дюйм території альянсу», – зауважила представниця Пентагону.

Таким чином вона відповіла на прохання прокоментувати заяву польської сторони про можливість ураження російських ракет, які прямують у напрямку країн Альянсу.

Водночас Сінгх наголосила, що «пріоритетом для США в цьому контексті залишається забезпечення України необхідним озброєнням».

«Як тільки ми отримаємо пакет з додатковим фінансуванням від Конгресу, ми продовжимо озброювати Україну тим, що їй потрібно на полі бою»,– наголосила представниця Міністерства оборони США.

Варшава заявила, що о 4:23 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з крилатих ракет, запущених дальньою авіацією РФ. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд.

Це вже не перший подібний випадок з порушенням російською ракетою повітряного простору країни-члена НАТО.

Раніше польське командування пояснило, що «військові знали, що російська ракета поверне назад в Україну». У відомстві вважають, що Росія навмисно маневрує своїми ракетами таким чином, щоб вони робили коло і вражали цілі в Україні із заходу. У Збройних силах Польщі переконані, що «спроба збити ракету становила б більший ризик для місцевих мешканців».

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що вимагатиме від Росії пояснень щодо чергового порушення повітряного простору країни.

Начальник генерального штабу Збройних сил Польщі Вєслав Кукула розповів журналістам 25 березня, що вчора у повітряний простір країни могла залетіти російська стратегічна крилата ракета Х-101.

Форум