Через воєнні дії РФ у Чорному морі за березень загинули десятки дельфінів – «Тузлівські лимани»

Мертвий дельфін на березі Чорного моря, Севастополь, 2 лютого 2023 року

У бухтах Севастополя й інших берегів окупованого Криму, неподалік від Новоросійська та узбережжя Краснодарського краю РФ за березень загинуло декілька десятків дельфінів через воєнні дії російської армії, повідомляє 1 квітня керівник науково-дослідного відділу національного природного парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

«Серед виявлених є і контужені тварини з симптомами ураження сонарами. Причому, багато серед загиблих, дельфіни – виду білобочка. До наших одеських берегів і берегів Болгарії також викинуло азовок, загиблих від війни у окупованих орками водах Чорного моря, яких течія прибила до берегів», – йдеться у повідомленні.

Русєв наголошує, що до початку повномасштабного вторгнення викиди дельфінів на берег у березні були рідкісним явищем.

«Це є підтвердженням того факту, що активність ворожих субмарин і надводних човнів у той частині Чорного моря біля Криму, Новоросійська – є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських китоподібних», – вважає науковець.

За оцінками національного природного парку «Тузлівські лимани» через війну загинуло 50 000 китоподібних.

Масова гибель дельфінів почалася у березні 2022 року, тоді тварин викидало сотнями на різні чорноморські береги. Русєв зазначав, що на берег викидає тільки 5% тіл, тож реальну кількість загиблих китоподібних встановити важко.

Станом на 2019 рік загальна чисельність дельфінів у Чорному морі оцінювалася щонайменше в 253 тисячі. Про це йшлося у звіті міжнародної ініціативи ACCOBAMS, дослідження проводилися за підтримки Європейської комісії.

Форум