У власності держави залишилось 800 тисяч гектарів сільгоспземель,

земля

Фонд державного майна завершив інвентаризацію державних земельних активів, які почнуть здавати в оренду через онлайн-аукціони в електронній торговій системі "Прозорро.Продажі".

Згідно із повідомленням пресслужби Фонду, загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже в 806 тис. га, з яких перебуває:

  • 386 тис. га – в управлінні ФДМУ;
  • 277 тис. га – у Національній академії аграрних наук;
  • 99,2 тис. га – в Мін’юсті;
  • понад 40 тис. га – у інших міністерствах.

У Фонді додали, що вже визначили перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу.

Землі в управлінні Фонду здаватимуть в оренду у системі "Прозорро.Продажі" в рамках проєкту "Земельний банк". Початкова ціна складатиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

Читайте також: Зеленський спростив виділення землі під забудову заводами і складами

Як повідомляося, у липні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, що мав підвищити ефективність використання державних земель (законопроєкт №7588). Згідно з пояснювальною запискою до документа, у постійному користуванні державних підприємств, установ та організацій перебуває близько 3,2 млн га сільськогосподарських земель (тобто близько 7,5% від їх загальної площі).

Станом на 2020 рік площа земель у державній та комунальній власності оцінювалася у 10,4 млн га, з них 8,7 млн га – саме у державній власності. За даними Мінекономіки, за час дії мораторію на продаж землі більш ніж 3 млн га були виведені з державної власності.

Автор: Михайло Орлюк