Нацгвардія купила шоломи на 100 мільйонів за вищими на чверть цінами, ніж Міноборони

шлем

Військова частина 2276 Національної гвардії України замовила ТОВ "Темп-3000" повнорозмірні шоломи "Каска-2м" по 9 960 грн за комплект на загальну суму за 99,6 млн₴

Шоломи повинні мати фронтальну платформу для кріплення приладу нічного бачення та два бокові рейлінги, пишуть "Наші гроші" із посиланням на дані у системі Prozorro.

У березні "Темп-3000" пропонував шоломи цієї ж моделі "Каска-2м" на тендері "Держоператора тилу" Міноборони по 7 700 грн за штуку, що на чверть дешевше від торгів Нацгвардії. Втім, згодом "Темп" на власний розсуд відмовився від перемоги на тендері "ДОТу".

Нацгвардія вимагала шоломи у комплекті з двома чохлами різних кольорів (маскувальний та білий), а "ДОТ" – з одним. Однак вартість чохла становить 300-500 гривень, і вона ніяк не може пояснити різницю понад 2 200 гривень у пропозиціях "Темпа" на тендери різних замовників в один і той самий період.

Читайте також: Частина обраних "Оператором тилу" компаній зірвали постачання харчів для ЗСУ

Також Нацгвардія вимагала захист голови по 2-му класу захисту. У вимогах Міноборони йшлось про 1-й клас захисту. Однак ці обидві вимоги передбачають відповідність одному і тому ж ДСТУ 8835. Відтак "Темп-3000" мав право пропонувати на різних торгах один і той же шолом "Каска-2м".

Отже, якби Нацгвардія купувала шоломи по ціні Міноборони з урахуванням різниці в кількості чохлів, то загальна сума витрат могла б бути меншою на 19 млн грн, підрахувало видання.

У тендері Нацгвардії "Темп-3000" завантажив документ з калькуляцією ціни. З нього випливає, що у ціні кожного шолому майже 90% припадає на матеріали і комплектуючі. Відтак прибуток, з якого фірма платить податок, становить лише 145 гривень з комплекту ціною 9 960 грн, або 1,5%.

Автор: Михайло Орлюк