Без американської допомоги Харків перетвориться на друге Алеппо - Терехов

Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що у разі відсутності військової допомоги Україні від США Харків ризикує стати “другим Алеппо”. Адже американська допомога, яка наразі блокується у Конгресі, має критичне значення для міста.

Про це повідомляє The Guardian.

“Нам потрібна ця підтримка, щоб Харків не став другим Алеппо”, – зазначив сказав Терехов, маючи на увазі сирійське місто, яке десять років тому піддалося сильним бомбардуванням з боку російських і сирійських урядових військ у розпал громадянської війни в країні.

За словами міського голови, допомога від США змогла б забезпечити Україну засобами протиповітряної оборони, необхідними для запобігання російським атакам на великі відстані.

При цьому посадовець наголосив, що Росія змінила тактику, намагаючись знищити енергопостачання міста і тероризувати його мешканців, обстрілюючи житлові райони, де люди страждають від незапланованих відключень електроенергії на кілька годин поспіль.

Терехов переконаний, що пакет військової допомоги США на суму $60 млрд має для міста “критичне значення”, і закликав Захід переорієнтуватися на дворічну війну.

Нагадаймо, з 2012 року сирійське місто Алеппо було охоплене громадянською війною. У 2016 році Московія, підтримуючи уряд Башара Асада, почала інтенсивні бомбардування східних районів Алеппо, де ховалися опозиційні сили і мирні жителі. Ці бомбардування, які часто мали нещадний характер, призвели до загибелі тисяч людей і руйнування значної частини міста.

ООН та інші міжнародні організації неодноразово засуджували ці дії, кваліфікуючи їх як воєнні злочини. У 2016 році східний Алеппо впав під натиском урядових сил, але наслідки бомбардувань досі відчуваються: тисячі людей залишаються біженцями, а місто потребує масштабного відновлення.