Санкції зменшили закупівлю західних компонентів для зброї Росією лише на 10%,

росія

Група американських та українських дослідників презентували звіт, який демонструє масштаби обходу Росією західних санкцій щодо зброї та її компонентів .

Відповідно до спільного дослідження Київського інституту економіки та Міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола, за 10 місяців 2023 року російський імпорт військових товарів сягнув майже $9 млрд, що лише на 10% менше, ніж до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, передає Радіо Свобода.

Експерти вказують, що майже половина імпорту Росії за указаний період складалася з товарів, вироблених західними компаніями. Росія наростила свої потужності з виробництва дронів та літаків.

"Аналіз показує, що хоча експортний контроль певним чином вплинув на торгові потоки, Росія продовжує імпортувати великі обсяги товарів, необхідних для військового виробництва", – йдеться у дослідженні. Більшість товарів потрапляють до РФ через треті країни, в основному Китай, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати.

За даними звіту, західні санкції торкнулися майже 2800 компонентів, які були знайдені в уламках російських ракет, безпілотників та техніки на полі бою в Україні. Згідно з інформацією Національного агентства із запобігання корупції, 72% виявлених компонентів російської зброї виготовлені США, 6% – Швейцарією, 5% – Японією, 4% – Китаєм, від 1 до 3% – Німеччиною, Нідерландами, Великою Британією, Тайванем тощо.

Автор: Юлiя Недашківська