Російські НПЗ почали обладнувати сітками для захисту від українських дронів

башнефть

Російські нафтопереробні компанії почали встановлювати сітки для захисту високотехнологічного обладнання від українських дронів.

Першою системи захисту від дронів у вигляді сіток на своїх НПЗ встановила російська "Башнєфть", розповів голова Башкортостану Радій Хабіров, передає Reuters.

Він розповів, що зараз влада регіону продовжує переговори з міністерством оборони Росії про посилення безпеки нафтопереробних заводів.

"Найважливіше, що було зроблено, це те, що ми убезпечили основні колони (НПЗ) механічними захисними сітками, і, відповідно, система спостереження працює. Ми не зупиняємося на досягнутому. Є ряд рішень, про які я поки не буду говорити. Вони засекречені. Але, повірте, нас це дуже хвилює", – розповів Хабіров.

"Башнєфть" контролюється найбільшим виробником нафти в Росії "Роснєфть" і має кілька нафтопереробних заводів у регіоні, важливих для енергетичного сектора країни.

Водночас російські компанії почали пропонувати бізнесу гігантські металеві сітки, які майже повністю покривають будівлі нафтопереробного заводу з усіх боків і утримуються швартовними канатами, прикріпленими до металевих стовпів у землі.

Що відомо про удари України по російських НПЗ

Як повідомлялося, остання атака українських дронів на російські НПЗ відбулася 2 квітня. Удари по російській нафтопереробці критикували у США. Міністр оборони США Ллойд Остін 9 квітня попередив, що атаки України на російські нафтопереробні заводи можуть вплинути на світові енергетичні ринки, і закликав країну зосередитися на військових цілях.

2 квітня безпілотники атакували російський нафтопереробний комплекс у Нижньокамську в Татарстані. Атака на НПЗ є спільною операцією СБУ і ГУР Міноборони.

Йдеться про нафтопереробний завод "Танеко" російської компанії "Татнєфть", розташований приблизно за 1300 кілометрів від лінії фронту. Безпілотник влучив в установку первинної переробки, яка переробляє близько 155 000 барелів нафти на день, але пошкодження установки не критичне, стверджують російські посадовці.

Перед цим роботу зупинив Куйбишевський НПЗ (Самарська область). БпЛА атакували цей завод у ніч на 23 березня. Після атаки завод зупинив роботу нафтопереробної установки CDU-5, через що потужності підприємства знизилися вдвічі.

За підрахунками Reuters, атаки українських безпілотників вивели з ладу близько 15% потужностей первинної переробки нафти у РФ станом на кінець березня. За даними Росстату, російські нафтопереробні підприємства зменшили виробництво бензину за останній тиждень березня до 110,7 тис. тонн на добу, це на 12% менше середнього показника в лютому.

Автор: Михайло Орлюк