«Межа, яку я не хочу перетинати»: Шольц знову заперечив надання Taurus Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відповідає на запитання законодавців під час пленуму нижньої палати парламенту в Бундестазі, Берлін, Німеччина, 13 березня 2024 року

Канцлер Німеччини Олаф Шольц знову заявив, що не підтримує постачання Україні далекобійних ракет Taurus. Про це він сказав 13 березня під час дебатів у нижній палаті німецького парламенту.

«Для мене не може бути й мови про постачання далекобійних систем озброєнь, які можуть бути розумно поставлені лише за умови залучення німецьких солдатів – навіть за межами України», – сказав Шольц. – «Це межа, яку я як канцлер не хочу перетинати».

Разом з тим, канцлер Німеччини заперечив припущення про те, що він не довіряє Україні щодо відповідальності у використанні ракет.

«Ми довіряємо Україні – тому Німеччина є одним з найбільших постачальників зброї серед європейських держав», – сказав Шольц.

Канцлер Німеччини вже не вперше каже про відмову від постачання Україні ракет Taurus. На початку березня він казав, що «це не те, що ми можемо надати в даний час».

Німецький парламент Бундестаг 22 лютого відхилив проєкт опозиції щодо постачання крилатих ракет Taurus в Україну. Натомість в іншому проєкті резолюції, представленому депутатами від правлячої коаліції, уряд Німеччини закликали до постачання Україні «додатково необхідних більш далекобійних збройових систем», але ракети Taurus у ньому не згадуються.

Останні півроку позиція уряду Німеччини в питанні надання Україні далекобійних ракет Taurus німецького виробництва залишається незмінною.

6 серпня 2023 року депутат парламенту владної в Німеччині Соціал-демократичної партії Андреас Шварц уперше закликав Берлін поставити Україні крилаті ракети великої дальності. Як сказав він в інтерв’ю журналу Der Spiegel, його країна має надати Україні крилаті ракети Taurus – зброю повітряного базування з дальністю близько 500 кілометрів.

Taurus – німецькі керовані ракети з радіусом дії до 500 кілометрів. Вони є аналогом британських Storm Shadow, які вже успішно використовуються українськими військовими. Вони призначені для високоточних ударів та ураження високозахищених та заглиблених цілей, без заходу літака-носія в зону ППО противника.

Форум