НАТО має шукати більше грошей для України, 100 мільярдів євро замало, – посол Литви Матульоніс

Читать на русском

НАТО має шукати більше грошей для України, 100 мільярдів євро замало, – посол Литви Матульоніс

НАТО має шукати більше грошей для України, 100 мільярдів євро замало , – посол Литви Матульоніс

Оскільки члени НАТО обговорюють створення п’ятирічного фонду на підтримку України розміром 100 мільярдів євро, Литва вважає, що ця модель може також включати двосторонню допомогу.

Про це заявив посол Литви при НАТО Дейвидас Матульоніс, передає LRT.lt.

"Ми, Литва, говоримо, що 100 мільярдів на п’ять років – це все ще не дуже багато, і що нам необхідно подумати про більшу суму і, можливо, включити те, що ми надаємо Україні на двосторонній основі. Дискусія розпочалася, і я сподіваюся, що ми перейдемо до конкретних рішень, які будуть більш зобов’язуючими, а не просто добровільними внесками", – заявив дипломат.

За його словами, дискусії щодо конкретних правил фінансування включають встановлення певного відсотка від валового внутрішнього продукту країни, а також фінансування України як частини внеску країни в діяльність НАТО.

"Одним з варіантів може бути встановлення рівня оборони на рівні 2% ВВП, як це є у випадку з обороною, або встановлення рівня оборони на рівні 0,2% ВВП чи 0,25% ВВП для всіх. Тому що проблема сьогодні в тому, що країни фінансують Україну дуже нерівномірно", – додав Матульоніс.